Хакери з РФ можуть атакувати машини для підрахунку голосів у США, - американський експерт з безпеки

Хакери з РФ можуть атакувати машини для підрахунку голосів у США, - американський експерт з безпеки
Фото з відкритих джерел

Експерт рекомендує створити команди для тестування обладнання, різко зміцнити їх системи захисту і перевести в офлайновий режим

Кібератака російських хакерів на комп'ютерні  мережі Національного комітету Демократичної партії США вказує на можливість появи в листопаді ще більш серйозних проблем: американські виборчі системи або машини для підрахунку голосів теж можуть виявитися уразливими для подібних атак. Таку думку висловив експерт з безпеки і викладач Урядової школи Кеннеді (Гарвард) Брюс Шнайер, пише The Washington Post.

«Якщо спецслужби і правда переконані, що у інциденті винна Росія, нашому уряду треба вирішити, як вчинити у відповідь, - зазначив він. - Відплата загрожує серйозними політичними наслідками, але ж це був напад на нашу демократію. Нам потрібно якось протистояти російському президенту Володимиру Путіну - політично, економічно і в кіберпросторі, - і показати, що ми не потерпимо подібних втручань з усякого уряд».

Ще важливіше, на думку Шнайера, забезпечити захист машин для підрахунку голосів до настання осені. Експерт рекомендує створити команди для тестування обладнання, різко зміцнити їх системи захисту і перевести в офлайновий режим, якщо не вийде гарантувати безпеку при підключенні до інтернету. На думку Шнайера, в перспективі слід повернутися до виборчих систем із «паперовим слідом», оскількик вони захищені від маніпуляцій.

«У квітні минулого року адміністрація Обами випустила урядове розпорядження про те, як наша країна повинна відповідати на кібератаки на нашу критично важливу інфраструктуру, - зазначив експерт. - Хоча наші виборчі технології не були явно згадані, наш політичний процес, зрозуміло, критично важливий. ( ...) Необхідно, щоб після того, як всі проголосують, обидві сторони вірили, що вибори пройшли справедливо, а результати - точні. Інакше вибори нелегітимні. Безпека виборів - питання національної безпеки. Федеральним чиновникам треба стати на їхній захист - і швидко».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: