Інфляція в Україні: економіст виявив масштабні невідповідності в розрахунках Держстату

Інфляція в Україні: економіст виявив масштабні невідповідності в розрахунках Держстату

Є масштабні невідповідність між цінами і індексами споживчих цін

Доктор економічних наук Андрій Ревенко виявив масштабні невідповідність між цінами і індексами споживчих цін, які розраховує Державна служба статистики України.
«Ці невідповідності виразно проявляються при порівнянні цін та індексів не за місяць-два і навіть не за рік, а за більш тривалі періоди», - пише він у своїй статті для DT.UA.
Як нагадує автор, десять років тому (на початку 2006 р.), реагуючи на критику і недовіру в суспільстві до опублікованих індексів споживчих цін (ІСЦ), DT.UA звернулося до експертів з макроекономіки та статистики за їх оцінками на цей рахунок. Незабаром після публікації з цього приводу (у березні 2006 р.) на колегії тодішнього Держкомстату положення з цими індексами було визнано незадовільним. Таке рішення було начебто єдиним за багато років.
За минулі десять років недовіра в суспільстві до достовірності наших ІСЦ ніяк не поменшала. Нове дослідження показало, що по багатьом позиціям за 1999-2015 роки індекси, які розраховує Держстат, істотно відхиляються від цінових змін.
«Проілюструємо одним прикладом. У грудні 2008-го 1 кг капусти коштував 1,38 грн, а в грудні 2009-го — 3,14 грн, або в 2,27 рази більше. А індекс по ній склав 78,4%, тобто показував не зростання, а досить пристойне скорочення ціни — майже в 1,3 рази. Тобто індекс був нижче зміни цін у 2,9 рази (2,27,5:78,4)», - пише автор.
Економіст зазначає, що такі невідповідності між цінами та індексами впливають на їх реальну зміну і формування загального ІСЦ. Але, напевно, саме по овочах і фруктах виникають найбільш чутливі і масштабні невідповідності між зміною цін та індексів.
«Індекси споживчих цін за своєю логікою повинні відображати цінові зміни. Інакше їх визначення просто втрачає будь-який сенс», - підсумовує автор.
Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2015 року склала 43,3%. Офіційний курс гривні до долара знизився за рік на 52% - з 15,76 грн до 24,00 грн/долар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: