ЄСПЛ зобов’язав Росію заплатити затриманим на «марші незгодних» 8 тис. євро

ЄСПЛ зобов’язав Росію заплатити затриманим на «марші незгодних» 8 тис. євро
ЄСПЛ

РФ порушила права затриманих - Європейський суд

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити опозиціонеру Гаррі Каспарову 8 тисяч євро за затримання його на «марші незгодних» в 2007 році. Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті суду.

Крім Каспарова, компенсації повинні отримати також один з керівників «Іншої Росії» Олександр Аверін, правозахисник Лев Пономарьов, а також ще четверо активістів. Всі вони були затримано 24 листопада 2007 року по шляху від проспекту академіка Сахарова до Чистопрудному бульварі під час протестної акції.

У своєму рішенні ЄСПЛ вказав, що були порушені їхні права на свободу зібрань, справедливий судовий розгляд, а також на свободу та особисту недоторканність. Суд постановив виплатити їм по 5 тис. євро в якості компенсації моральної шкоди та ще по 3 тис. євро як компенсацію судових витрат. Зокрема, як зазначається в рішенні суду, російська юстиція «не надала затриманим можливості пред'явити докази їхньої точки зору на те, що відбувалося», чим порушила положення Європейської конвенції про захист прав людини про основних свобод, що стосується права громадян на справедливе судочинство.

Раніше, в жовтні цього року, Каспаров вже виграв в ЄСПЛ справу проти Росії щодо його затримання в Шереметьєво в 2007 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: