Іудеї всього світу відзначають стародавнє свято Песах

Іудеї всього світу відзначають стародавнє свято Песах
Євреї усього світу відзначають перший день стародавнього свята Песах, або Іудейського Великодня

Цього року Песах починається ввечері 8 квітня і завершується увечері 16 квітня

Сьогодні євреї всього світу відзначають Песах, або Іудейський Великдень – одне з найважливіших іудейських свят.

За єврейським місячним календарем Песах починається на 14-й день весняного місяця нісан і святкується впродовж семи днів в Ізраїлі і восьми – поза його межами. У григоріанському календарі дату свята щороку вираховують окремо. Цього року Песах починається ввечері 8 квітня і завершується увечері 16 квітня.

Святковий тиждень Песаха присвячено вшануванню пам'яті про звільнення єврейського народу з єгипетського рабства.

Песах вважається сімейним святом. В перший день Песаха юдеї збираються на сімейну трапезу «Седер», яка включає в себе низку прадавніх ритуалів.

Перед застіллям заведено запалювати свічки. В ході трапези обов'язково розповідається легенда про вихід євреїв з Єгипту, читаються хвалебні псалми. 

На великодній вечір на столі у іудея поруч з тарілкою має лежати пасхальне сказання (агада). Всі страви святкової вечері мають бути простими і нагадувати про гіркоту єгипетського рабства, як суміш з горіхів, яблук, вина та фініків нагадує про глину, з якої стародавні євреї, коли були рабами, ліпили цеглу.

На святковий стіл неодмінно ставляться тарілки солоної води - символ сліз давньоєврейських жінок, у яких за наказом фараона віднімали первістків, оскільки, за пророцтвом, в одній з єврейських родин мала народитися людина, яка звільнить людей від рабства. Гірка і терта зелень символізує гіркоту єгипетського рабства. Зелень прийнято вмочати в солону воду - вона символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, і море, яке вони перетнули під час виходу.

Головний атрибут великоднього столу - маца, «хліб бідності». За трапезою випивають чотири келихи червоного вина. За традицією прийнято наповнювати ще п'ятий келих і залишати його для пророка Іллі, який повернеться на землю, щоб сповістити про настання «дня Господнього, великого і страшного». 

Трапезу закінчують словами вітання: «Наступного року – в Єрусалимі».

Песах пов'язаний з суворими і давніми традиціями. Головна з них – у будинку не можна тримати хліб, замість нього їдять мацу. Заборонена будь-яка здоба і продукти з зерновими, а також продукти, які піддавалися заквасці.

Другий день періоду Песаха вважається святковим, в цей час не можна працювати. Ще п'ять днів євреї проводять в режимі м'яких обмежень, коли працювати частково дозволено. Останній день тижня Песаха також є вихідним.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: