Колишній прем’єр запропонував прийняти нову Конституцію

Колишній прем’єр запропонував прийняти нову Конституцію
Арсеній Яценюк

На думку Яценюка, голова уряду не може бути заручником політичних ігор

Колишній прем'єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк запропонував прийняти нову Конституцію України.

У своєму фейсбуці він Яценюк пише, що чинна управлінська модель себе вичерпала і Україні потрібна нова – «з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг».

«Коротко моє бачення. Президент - глава держави, Верховний Головнокомандувач і національний арбітр. Безпартійний. Парламент - творець законів і контролер від імені народу. Депутати мають імунітет виключно щодо їхньої політичної діяльності. Парламентарії голосують виключно особисто. За неособисте голосування - кримінальна відповідальність. Рішення у ВР ухвалюються більшістю від присутніх. Кворум - не менш ніж 150 депутатів», - зазначив він.

«Прем'єр-міністр - глава уряду, а не заручник політичних ігор. Уряд підзвітний парламенту. Члени уряду можуть бути членами парламенту, вони представляють партії в уряді і несуть політичну відповідальність», - написав політик.

У президента, на думку Яценюка, має залишитися право на мотивований розпуск парламенту в спосіб, встановлений Конституцією, а в парламенту - можливість відправити главу держави у відставку в порядку імпічменту.

Він також виступив за те, щоб в новому Основному законі був закріплений курс на ЄС і НАТО.

Нагадаємо, у середу, 28 червня, відзначають 21-шу річницю з моменту, як була ухвалена Конституція України. День Конституції є державним святом і тому 28 червня в Україні є офіційним вихідним.

Сьогодні президент Петро Порошенко заявив, що очікує від Верховної Ради найближчим часом голосування за зняття депутатської недоторканності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: