Колишній заступник Кличка попереджає: зріє нова «Еліта-центр»

Колишній заступник Кличка попереджає: зріє нова «Еліта-центр»

Радник Кличка радить купувати квартири в добудованих об’єктах

Відомий забудовник, співвласник компанії KAN Development, радник Кличка Ігор Ніконов в інтерв'ю  «Главкому» розповів, що на будівельному ринку є багато компаній, у яких велика кількість проектів і якщо в один момент цей процес зупиниться, то можемо мати дуже багато «еліта-центрів».

Він нагадав,  що один «Еліта-центр» уже пророкують через ситуацію з одним із забудовників.

«І правильно пророкують. Вона буде. У мене навіть жодного сумніву немає. Там, по-перше, купа питань, які завершити неможливо. І, по-друге, чому люди продають за такою ціною нерухомість? Чому їм потрібно будувати все нове, нове і нове?! Тому що їм потрібно завершувати попереднє. Потім вони закінчують будівництво, а документів у них нема, права власності нема, підключення до мереж нема, і пішло-поїхало. Звичайно, мерія допомагатиме з тим, що вже збудовано. Карати треба винних, тих, хто це будував і продавав, а не людей, які купили. Хоча те, що люди не звертають уваги на те, хто будує і чи є на це відповідні документи, мене теж хвилює. Я знаю багато відомих забудовників, які сьогодні зводять будинок без документів. Понад те, коли приходиш у відділ продажів, там прямо кажуть: «Так, у нас тут немає всіх документів, але нічого страшного, ми вам потім усе введемо в експлуатацію через суд, не переймайтеся!» Люди на це ведуться! Мені незрозуміло, чому», - розповів Ніконов.

За його словами, це поширена практика – захоплювати шматок землі, будувати кілька поверхів, а потім приходити до місцевої влади зі словами: «Вибачте, майже півбудинку звели, дайте дозвіл, люди чекають».

«Так. Мене це самого вражає. І вражає, що дуже відомі компанії цим займаються. З одного боку, житло наче є. З іншого – ви будете потім сплачувати зовсім інші комунальні тарифи. Понад те, ви можете не отримати свідоцтво на право власності. Звісно, для мерії досить проблематично взяти і знести 200–300-квартирний будинок зі словами «панове, вибачте, ми не винні в тому, що ви лоханулись, це не наша проблема». Хоча це дійсно не їхня проблема, влада намагається знайти якийсь компроміс. Та я вважаю, люди самі, в першу чергу,
повинні дивитись, яке житло вони купують. Навіщо їм незаконно зведений будинок? Як вони не бояться? Там же немає жодного контролю матеріалів, немає контролю за проектом, його якістю! Що там використовують? Які розрахунки? А якщо завтра все почне тріскатися? Де почуття самозбереження? Немає. На жаль, низька ціна – єдиний критерій», - вважає забудовник.

Ніконов зазначив, що дуже мало людей сьогодні будують за власні гроші.

«Але, наприклад, я знаю, що якщо ми дали старт продажу хоч одній квартирі в об’єкті, який ми будуємо, то ми його завершимо. Ми завжди маємо певну домовленість з кимось, тож, якщо у нас не вистачить, ми знайдемо кошти. Криза – це психологічний фактор, не економічний. Її основи економічні, але каталізатор і механізм, що її запускає, – це якась подія. І ця подія може мати принцип доміно. Інколи може обвалитися ціла
компанія, а якщо у неї є 20–30 проектів і всі фінансуються лише за рахунок рефінансування, за рахунок продажу квартир. Добре, коли треба добудувати один-два будинки. А якщо треба добудувати 20–30 будинків? Не добудуєш. І люди, які вже купили там квартири, «попали». Тому я б радив купувати квартири в готових (добудованих, - «Главком») об’єктах. Або хоча б розуміти, що за людина стоїть за компанією», -. резюмував радник Кличка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: