Коломойський надав «докази» передачі хабарів Кучмі і його зятю

Коломойський надав «докази» передачі хабарів Кучмі і його зятю

Колишній голова держави через посередника вимагав та отримував від Ігоря Коломойського 5 млн доларів щомісяця

Бізнесмен Ігор Коломойський передав до Антикорупційного бюро документи, які вважає доказом підкупу екс-президента Леоніда Кучми, який, начебто, сприяв групі «Приват» в отриманні контролю над нафтовидобувною компанією «Укрнафта». Про це стало відомо із ухвали Шевченківського суду Києва, що була напередодні розміщена у Єдиному реєстрі судових рішень.

Відповідно до наданих бізнесменом матеріалів, з 2003-го по 2006 рік Коломойський надавав неправомірну вигоду екс-президенту Леоніду Кучмі. Зокрема, починаючи з 2003 року колишній голова держави через посередника вимагав та отримував від Ігоря Коломойського 5 млн доларів щомісяця. В цілому, команда співвласника так званої групи «Приват», начебто, сплатила 110 млн доларів за можливість здійснювати управління компанією ВАТ «Укрнафта».

Адвокат Коломойського надав детективам НАБУ копію «Угоди про досягнення оперативного контролю на «Укрнафті»», що була підписана 25 січня 2003 року. Відповідно до неї «неперсоніфіковані особи домовились про здійснення контролю над нафтовидобувною компанією». Посеред іншого, цей контроль мав забезпечуватись через призначення на посаду голови правління «Укрнафти» нової особи та обранням на загальних зборах акціонерів нових членів Спостережної ради компанії. Ще один наданий для НАБУ документ – додаткова угода від 20 травня 2003 року, де «неперсоніфіковані особи підтвердили факт часткового виконання попередньої угоди від 25 січня 2003 року».

В ході розслідування вже встановлено, що взимку 2003 року на виконання зазначених домовленостей було звільнено голову правління ВАТ «Укрнафта» (Олега Салміна) та обрано головою правління ВАТ «Укрнафта» бізнес-партнера Коломойського Ігоря Палицю.

Останній швидко змінив керівний склад компанії, призначив нових заступників та головного бухгалтера. А у березні 2003 року на позачергових зборах акціонерів «Укрнафти» було переобрано Спостережну раду товариства та її голову. У новий склад увійшли п’ять представників групи «Приват». У судових документах імена деідендтифіковані, але відомо, що в той момент в це коло увійшли: Ігор Коломойський, колишній голова Дніпропетровської облради Микола Швець, співвласник «Привату»  Геннадій Боголюбов, перший заступник «Приватбанку» Тимур Новиков, нафтовий бізнесмен Михайло Кіперман.

Як стверджували представники НАБУ в суді, ці факти можуть підтверджувати реальний характер згаданих вище угод, укладених із «неперсоніфікованими особами» 13 років тому. Тому детективи вирішили ретельніше перевірити факти, викладені Коломойським.

Для цього представники НАБУ просили суд надати доступ до документів, які містять інформацію про осіб, що приймали рішення про зміну керівництва ВАТ «Укрнафта» у 2003–2006 рр., дані про ухвалені рішення під час загальних зборів акціонерів та інформацію про власників акцій, їх представників на зборах акціонерів, отримані дивіденди акціонерами ВАТ «Укрнафта» та інше.

Причиною для зверненню з клопотанням в суд стала відмова «Укрнафти» добровільно надати весь цей пакет документів – Антикорупційне бюро зверталось в компанії з відповідним запитом у липні цього року, але не отримали бажане. Суд задовольнив клопотання детективів та зобов'язав «Укрнафту» віддати документи слідству.

Повністю читайте тут: Хабар на $110 мільйонів. Коломойський надав Антикорупційному бюро компромат на Пінчука та Кучму

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: