Кононенко розказав, від чого залежать тарифи в Україні та як їх оптимізувати

Кононенко розказав, від чого залежать тарифи в Україні та як їх оптимізувати

Нардеп вважає, що треба позбавити «Нафтогаз» монополії на право купівлі газу для України

Народні депутати проголосували Закон «Про ринок газу», але НАК «Нафтогаз» залишається монополістом з купівлі газу для України. Про це сьогодні в інтерв'ю телеканалу «112 Україна» заявив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

«Сьогодні жоден незалежний оператор не може працювати на ринку газу України. Ми жодного не пустили. Чому? Дуже просто: закон проголосували й теоретично на ринку України кожен може торгувати газом, але монополія на транспорт газу залишається у «Нафтогазу». Незалежні оператори хотіли прийти на ринок, але технічної можливості не мають», – зазначив парламентар.

За словами народного депутата, так само впливає на формування тарифів і державна компанія «Укргазвидобування». Адже сьогодні є інформація, що «Укргазвидобування» збирається протягом чотирьох років направити 6,8 млрд доларів на гідророзриви та на відновлення старих свердловин.

Ігор Кононенко вважає, що державні кошти не раціонально направляти в такому напрямку.

«Укргазвидобування» за рахунок збільшення коштів (збільшення ціни на газ) має заплатити податок на прибуток, має віддати 75 % дивідендів у бюджет, а у бюджеті у нас є куди витрачати ці кошти. Нам потрібні додаткові кошти на армію і у зв'язку із збільшенням тарифів – кошти на субсидії, щоб малозабезпечені верстви не відчували збільшення тарифів», – заявив він.

На думку заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, розвиток газу в Україні потрібно робити за рахунок приватних інвестицій. Відкривати ринок для іноземного капіталу, відкривати його не теоретично на папері, а фактично – щоб створювати рівні умови конкуренції для всіх форм власності і для залучення закордонних інвесторів.

Джерело: Gazeta.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: