Країни ОПЕК домовились скоротити видобуток нафти

Країни ОПЕК домовились скоротити видобуток нафти
Видобуток нафти

Ціна липневих ф'ючерсів на нафту Brent знизилася на 1,3%, до $53,27 за барель, після повідомлень про досягнуті домовленості ОПЕК

Країни – члени ОПЕК (Організація країн – експортерів нафти) на зустрічі у Відні вирішили продовжити угоду про скорочення обсягів видобутку нафти до березня 2018 року.

Про це повідомляє Reuters.

Окрім членів ОПЕК ще 10 країн, які не входять до організації, у тому числі Росія, також погодилися скоротити видобуток на цей період.

Продовження угоди очікувалося, його було враховано в нафтових котируваннях, але залишалися питання про терміни продовження (дев'ять місяців або рік), деталі зобов'язань для окремих країн (Лівія, Нігерія), можливості приєднання до угоди інших країн на кшталт Туркменії або Єгипту.

Ціна липневих ф'ючерсів на нафту Brent знизилася на 1,3%, до $53,27 за барель, після повідомлень про досягнуті домовленості ОПЕК. 

Як очікується, країни, що не входять в ОПЕК, але беруть участь у чинній угоді, приєднаються до вирішення продовжити знижені квоти нафтовидобутку.

Наприкінці минулого року ОПЕК і 11 країн не з картелю, включаючи Росію, домовилися скоротити середньодобовий видобуток нафти на 1,8 млн барелів щодо рівня жовтня 2016-го. Це приблизно 2% загальносвітового видобутку нафти. Угода набула чинності 1 січня 2017 року строком на шість місяців.

Країни ОПЕК скоротили свою загальну квоту нафтовидобутку на 1,2 млн барелів на день. Як виняток Нігерію і Лівію було звільнено від зобов'язань зі скорочення видобутку, а Ірану дозволили навіть трохи його збільшити.

Країни, які не входять в ОПЕК (Росія, Мексика, Азербайджан і т.д.) зобов'язалися скоротити видобуток на 558 тисяч барелів на день, з яких на частку Росії припало 300 тис. 

Основний тягар скорочень взяли на себе Саудівська Аравія (0,5 млн бар. на день) і Росія (0,3 млн бар. на день). Міністр нафти Кувейту цього тижня припускав, що до угоди могла б приєднатися Норвегія, але її міністерство енергетики повідомило агентству Platts, що це виключено.

Продовження угоди на дев'ять місяців з поточними параметрами не справить великого впливу на цінові прогнози, вважає Wood Mackenzie: її аналітики очікують, що середня вартість Brent у 2017 році становитиме $55 за барель.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: