Кремль розробив нову стратегію щодо Донбасу - експерт

Кремль розробив нову стратегію щодо Донбасу - експерт

Тимчук прогнозує подальше зростання активності окупаційних військ і серйозне загострення ситуації на Донбасі

Народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук вважає, що Кремль розробив нову стратегію щодо Донбасу. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

«Заява Путіна про «низьку ефективність Мінського формату» (при тому, що Кремль відчайдушно чіплявся за цей самий Мінський формат з самого моменту підписання Мінська) разом з виведенням російських офіцерів з СЦКК змушує говорити про якусь нову стратегію Москви щодо Донбасу», - зазначив Тимчук.

Він пояснив, чим же продиктовані ці кроки Кремля.

«По-перше і головне - «відповідь» на новий потужний пакет санкцій, який готують США з лютого 2018-го. Відповідь чисто в стилі Путіна, тобто асиметрично і у вигляді прямого шантажу: мовляв, будете кошмарити - буде ескалація на Донбасі і зрив Мінська (а Захід, як відомо, чіпляється за мінські домовленості ніяк не менше росіян, постійно стверджуючи, що «альтернативи Мінську немає»)», - сказав Тимчук.

«По-друге, спроба протягнути свою версію миротворчої місії на Донбасі: вихід росіян із СЦКК на тлі нинішньої активізації російських окупаційних військ відразу на декількох ділянках фронту на Донбасі, за задумом Путіна, має привернути увагу Заходу саме до лінії розмежування сторін (де Москва, як відомо, і пропонує розмістити миротворців), і змусити «забути» про неконтрольовану ділянку держкордону з РФ», - продовжив експерт.

Третє, на його думку, відкликання російських офіцерів із СЦКК робить Спільний центр по суті ще одним інструментом «легалізації» «ЛДНР». «Тобто в СЦКК, за задумом Москви, залишаться «один на один» представники української сторони і «ЛДНР». Цей крок - спроба РФ вичавити хоч щось із ситуації з СЦКК, сенс існування якого пропаде в разі прийняття Верховною Радою України законопроекту №7163 «про деокупацію Донбасу», - зазначив Тимчук.

Виходячи з вищесказаного, на думку нардепа, можна очікувати подальшого зростання активності окупаційних військ і серйозного загострення ситуації на Донбасі. «Але і тут є запобіжники. Наприклад, разом з майбутнім введенням пакета американських санкцій, Захід (США і ЄС) можуть відразу підготувати спільний «страхувальний» пакет подальших санкцій - на випадок, якщо Москва зробить ставку на ескалацію конфлікту», - додав Тимчук.

Він переконаний, що Путін зрозуміє тільки такий підхід. «З шантажистами, які розуміють тільки мову сили і ультиматумів, діалог треба вести відповідним чином», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Росія оголосила про намір вивести своїх військових зі Спільного центру контролю і координації (СЦКК) на Донбасі.

Як повідомили у штабі АТО з посиланням на дані розвідки, у вівторок, 19 грудня, через дану заяву міноборони Росії противник може вдатися до агресивних наступальних дій по усій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: