Кубів не здогадувався, що Гонтарева продає НБУ «сміттєві» цінні папери

Кубів не здогадувався, що Гонтарева продає НБУ «сміттєві» цінні папери

Екс-глава НБУ Кубів пропонує провести в пенсійному фонді НБУ аудит за певні періоди

В НБУ потрібно провести аудит, який дозволить оцінити дії керівництва Нацбанку і його корпоративного пенсійного фонду. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів на форумі «100 днів уряду: перші оцінки і подальші очікування».
За його словами, займаючи пост глави Національного банку з лютого по червень 2014 року, він не знав про те, що компанія Валерії Гонтаревої «Інвестиційний Капітал Україна» продає недержавному пенсійному фонду НБУ «сміттєві» облігації, які потім були списані.
«Я, чесно кажучи, не знав про цю проблему. І якщо дивитися на неї сьогодні, то в недержавному пенсійному фонді НБУ потрібно провести аудит за певні періоди, який дасть, в першу чергу, фінансово-економічну оцінку, а потім, думаю, де це буде потрібно, буде зроблена і інша оцінка. Аудит - це оцінка реальних кроків, які будуть оцінені з точки зору аплікації законодавства. Якщо будуть порушення за минулий період, тобто конкретна людина або орган, який видавав рішення про виконання тих чи інших блоків», - сказав Кубів.
Нагадаємо, «Главком» опублікував журналістське розслідування, з матеріалів якого випливає, що компанія Валерії Гонтаревої «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) скупила на фондовій біржі «Перспектива», а потім перепродала недержавному пенсійному фонду Нацбанку «сміттєві» цінні папери на суму близько 500 млн грн. Угоди з купівлі сумнівних облігацій для НПФ НБУ відбувалися як протягом 2013-2014 років, коли Валерія Гонтарева була керівником і співвласником ICU, так і в серпні-вересні 2014 року, коли вона вже очолювала Нацбанк. У лютому 2015 року СБУ порушила кримінальні справи у зв'язку з розтратою коштів вкладників недержавного пенсійного фонду Нацбанку. Як заявив екс-заступник глави НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, продаж компанією Валерії Гонтаревої «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) недержавному пенсійному фонду Нацбанку «сміттєвих» цінних паперів суперечить українському законодавству. На думку журналіста Олександра Дубинського, в компанії Гонтаревої «Інвестиційний Капітал Україна» не могли не знати, що продають «сміттєві» облігації, беручи участь в «схемної операції».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: