Лише 17% українців підписали згоду на самоізоляцію – Держприкордонслужба

Лише 17% українців підписали згоду на самоізоляцію – Держприкордонслужба
Письмову згоду на двотижневу самоізоляцію вдома МОЗ запровадив при в’їзді в Україну лише з 21 березня

Раніше глава МВС запевняв, що письмову згоду на домашній карантин будуть зобов'язані підпиувати усі без виключення громадяни, які повернулися під час карантину

Від дня заклику Володимира Зеленського про повернення українців з-за кордону в Україну в’їхали понад 570 тис громадян. Письмову згоду на домашній карантин взяли лише у 99 тисяч. Про це журналістам повідомили у Держприкордонслужбі, пише Bihus.Info.

dyzajn-bez-nazvanyya-7

Слід нагадати, що глава МВС Арсен Аваков 25 березня журналістам заявив наступне: «Кожен, хто прилетів, має бути на самоізоляції чи в обсервації. Кожен із них підписує зобов’язання перебувати на самоізоляції. Ці адреси передаються Національній поліції, і Нацполіція контролює».

У реальності видно, що ці слова міністра внутрішніх справ Арсена Авакова є перебільшенням – після запровадження інформованої згоди на самоізоляцію її підписали не всі. Крім того, саму згоду запровадили не з початком карантину.

Нагадаємо, що 13 березня президент Володимир Зеленський закликав українців повернутися додому протягом трьох діб через поширення коронавірусу. З того дня і до 28 березня (закриття кордону для пасажирських перевезень) в Україну повернулися 570,8 тис громадян.

Письмову згоду на двотижневу самоізоляцію вдома МОЗ запровадив при в’їзді в Україну лише з 21 березня. 

У відповідь на запит ЗМІ в Держприкордонслужбі повідомили: в період з 21 по 28 березня в країну повернулися 135,6 тисяч громадян, з них 99,1 тисяч погодилися на добровільний двотижневий карантин, підписавши документи. 

Тобто, 36,5 тисяч українців, що повернулися з-за кордону після запровадження інформованої згоди, не зобов’язалися залишатися вдома та уникати інших. Крім того, за період з 13 по 20 березня в Україну в’їхало ще 435,2 тисяч громадян. Постанова про підписання інформованої згоди на той час не діяла.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко постановив Державній прикордонній службі 21 березня впровадити використання інформованої згоди на проведення протиепідемічних заходів. У ній громадяни визнавали, що готові самоізолювати себе протягом інкубаційного періоду (на два тижні) та підтверджували отримання усієї необхідної інформації щодо цього. Також у згоді вказували про усвідомлення наслідків за недотримання карантину – адміністративну та кримінальну відповідальність. Окрім цього, вони мали надати прикордонникам дані про себе та свою адресу.

Судячи з відповіді Держприкордонслужби, прикордонники почали брати такі зобов’язання від приїжджих з 22 березня. 

З 28 березня український кордон закритий для пасажирських перевезень. Зараз його можна перетнути лише на автомобілі і лише у 19 пунктах пропуску. 

Зазначимо, дані досліджень показують, що одна людина, хвора на Covid-19, може заразити в середньому від 2-х до 2,5 осіб. 

Напередодні Аваков назвав попередні терміни завершення карантину

Також Аваков розказав 1 квітня, що чекає на громадян, які втекли від обсервації.

Станом на 9:00 10 квітня в Україні 2203 лабораторно підтверджені випадки Covid-19, з них 69 летальних, 61 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 311 нових випадків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: