Литва виступає за «поступове розлучення» Великобританії з ЄС

Литва виступає за «поступове розлучення» Великобританії з ЄС

З виходом Великої Британії «голоси найбільш важливих позицій будуть слабшими» в межах ЄС, коли йтиметься про боротьбу з агресією Росії, вважає голова МЗС Литви

Литва стурбована втратою потужного захисника позиції про санкції Євросоюзу щодо Росії і закликає до поступового виходу Великобританії з ЄС зі збереженням контактів із Лондоном. Про це журналістам 27 червня заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.
«Ми хотіли б зберегти те, що іще не зруйноване, те, що можна зберегти», – сказав Лінкявічус.
Міністр закордонних справ Литви додав, що з виходом Великої Британії «голоси найбільш важливих позицій будуть слабшими» в межах ЄС, коли йтиметься про боротьбу з агресією Росії.
Лінкявічус повідомив, що обговорював це питання зі своїми колегами з країн Балтії і Північних країн, і вони погодились – подальші відносини з Британією мають бути «цивілізованими».
Лінкявічус також розкритикував зростання кількості країн ЄС, які виступають за «більш прагматичний і гнучкий» підхід до санкцій проти Росії. За його словами, це «дуже контрпродуктивно», і сказав, що відповіддю на неефективні санкції має стати «ще більше санкцій».
Італія, Угорщина, Франція, а також деякі провідні німецькі чиновники закликають до поступового скасування санкцій щодо Росії, тоді як Британія зберегла жорстку позицію, заявивши, що не повинно бути жодних послаблень щодо Кремля до повного припинення конфлікту в Україні.
Лінкявічус також назвав Сполучене Королівство «стратегічним союзником», який досі мав потужну позицію в ЄС щодо зміцнення безпеки, захисту прав людини і демократії в Європі. Позиція Литви про «поступове розлучення» з Великобританією перегукується з обережним підходом у цьому питанні з боку Німеччини і більш форсованим – від Франції та Італії.
Заяви Лінкявічуса з’явилися напередодні саміту ЄС 28-29 червня, де як очікується, керівництво країн-членів ЄС має пролонгувати ще на шість місяців економічні санкції, вперше запроваджені щодо Росії через анексію Криму в 2014 році.
Нагадаємо, що 23 червня на референдумі у Великій Британії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%
Джерело: Радіо Свобода

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: