Масштаб військових навчань РФ значно більший, ніж кажуть у Кремлі – розвідка

Масштаб військових навчань РФ значно більший, ніж кажуть у Кремлі – розвідка

Російська сторона офіційно повідомила про участь у маневрах близько 12,5 тис. військовослужбовців, 90 танків, близько 300 бойових машин, до 20 вертольотів, а також до 15 бойових кораблів

Реальний масштаб розпочатих 5 вересня Росією стратегічних командно-штабних навчань «Кавказ-2016» є значно більшим, ніж офіційно задекларований.

Про це на брифінгу в понеділок заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реальні масштаби навчання Кавказ-2016, активна фаза якого розпочалася сьогодні, 5 вересня, є значно більшими, ніж задекларовані Російською Федерацією», - сказав Скібіцький.

Він зазначив, що російська  сторона офіційно повідомила про участь у маневрах близько 12,5 тис. військовослужбовців, 90 танків, близько 300 бойових машин, до 20 вертольотів, а також до 15 бойових кораблів. «Однак на сьогодні практично немає дієвих міжнародних механізмів, які дозволили б переконатися у відкритості та прозорості Росії з цього приводу», - констатував він.

Скібіцький повідомив, що, як встановило ГУР Міноборони України, під виглядом раптової перевірки боєготовності збройних сил Росії, яка проводилася 25-31 серпня і фактично стала початковим етапом навчання «Кавказ-2016», Росія зосередила на південно-західному напрямку міжвидове угруповання військ чисельністю близько 100 тис. військовослужбовців, понад 10 тис. одиниць бойової та іншої техніки, 60 кораблів та 400 літаків і вертольотів. При цьому понад 11 тис. військовослужбовців було перекинуто до Південного військового округу з інших округів Російської Федерації, зазначив представник ГУР Міноборони.

Він також звернув увагу на те, що керують цими військами генерали і офіцери, які мають досвід участі в бойових діях на території України. «Серед них генерали Бурульов, Кузовльов, Нікіфоров та інші. Саме ці генерали очолювали 1-й та 2-й армійський корпуси російських окупаційних військ на території нашої держави», - нагадав Скібіцький.

За його словами, не виключається, що створене російське міжвидове угруповання поблизу кордону України, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також на території анексованого Криму буде використане проти нашої держави у разі прийняття керівництвом Росії відповідного рішення.

«Свідченням цього є залишення російських військ на військових полігонах після офіційного завершення раптової перевірки. Аналогічний розвиток ситуації спостерігався під час збройної агресії Росії проти Грузії у 2008 році, коли напередодні було проведене навчання «Кавказ-2008» і війська були залишені на полігонах для подальших дій на території Грузії», - нагадав Скібіцький.

Нагадаємо, сьогодні, 5 вересня, розпочалась активна фаза стратегічного командно-штабного навчання збройних сил Росії «Кавказ-2016». Органи управління, з’єднання і частини, розгорнутого на полігонах Південного військового округу (Ростов-на-Дону) ЗС РФ та в окупованому Криму міжвидового угруповання військ, знаходяться у бойовій готовності «ПОВНА». Угруповання військ Південного військового округу ЗС РФ нарощено на 11,2 тисяч військовослужбовців за рахунок підрозділів зі складу з’єднань Західного, Центрального, Східного військових округів та Повітрянодесантних військ ЗС РФ. Експерти не виключають повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: