Медведчук переписав бізнес-імперію на свою дружину?

Медведчук переписав бізнес-імперію на свою дружину?
Оксана Марченко
obozrevatel.com

Ключові активи одіозного політика Віктора Медведчука віднедавна зареєстровані на його дружину – відому телезірку Оксану Марченко.

Сумарно статутний капітал фірм, що раніше асоціювалися саме з Віктором Медведчуком, а тепер мають спільного бенефіціара – Оксану Марченко – складає близько трьох мільярдів гривень. У першу чергу, мова йде про фірми «Укркапітал», «Спорт-тур», «Терра-інвест», «Гармонія».

Про це йдеться у статті «Главкому» «Перша телезірка-мільярдер в Україні. Історія збагачення Оксани Марченко».

Оксана Марченко також має частки й в інших компаніях. При цьому деякі з них наразі цікавлять слідчі органи. Так, правоохоронні органи вважають низку агрофірм – «Галицьку аграрну компанію», «Ландрас-Агро», «Галагробізнес МЗ», «Галичина-Органік» і «ПСП «Оскар» – фіктивними та створеними заради ухилення від оподаткування суб'єктами реального сектору економіки. Наприклад, встановлено, що ці компанії «ковтали» значні суми від інших бізнес-структур родини Медведчука. На кшталт компанії ПСП «Оскар», яка у 2013 році отримала на свої рахунки від «МБК Агротехніка» (серед співзасновників – також Оксана Марченко)  майже 400 млн гривень. Ще одна показова сума з цього розслідування: вартість угод з продажу пшениці між «МБК Агротехніка» та нерезидентів IT Industry Trading Company SA, Olfanura Export LLP та Cortex Sales Limited у 2013 – 2014 роки перевищила $20 млн. Слідство підозрювало, що операції насправді були безтоварними.

Ці офшорки не лише зайвий раз вказують на присутність Віктора Медведчука, а й демонструють розгалуженість його бізнесу. Так, згідно з судовим реєстром, наразі триває суперечка між згадуваною вище Olfanura Export LLP та «Північно-східною добувною компанією» щодо постачання мінеральних добрив на суму в майже $33 млн. У свою чергу, «Північно-східна добувна компанія», за даними ДФС, була задіяна у виведенні в «тінь» 1 млрд гривень монополістом на ринку тютюну – «Мегаполіс Україна». Ця фірма, з російським корінням, вже потрапила під санкції РНБО. А за даними «Економічної правди», на український ринок свого часу її завів саме Медведчук.

«Північно-cхідна добувна компанія», як писала Liga.net, спеціалізується також на експорті м'ясних виробів до Росії. У 2015 році основним покупцем цієї продукції стала російська компанія «Некст», яку СБУ підозрює у фінансуванні «ДНР». Засновники фірми – Семен Кацман і Олександр Зибін – водночас володіють московською «Русснефтедобыча», яка постачала в Україну вугілля з Росії. Варто нагадати, що ЗМІ неодноразово називали Медведчука куратором поставок вугілля з Росії та ОРДЛО. Ще одна деталь: згадуваний вище нерезидент, що торгує з фірмами Медведчука, – швейцарська IT Industry Trading Company SA – має спільного директора з співзвучною фірмою International Trading Partners AG. Остання у 2015 році купила нафтопровід «ПрикарпатЗахідТранс» (продавець – російська «Транснєфть»).

Статтю «Главкому» «Перша телезірка-мільярдер в Україні. Історія збагачення Оксани Марченко» читайте повністю тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: