Мінекономіки передало «Нафтогаз» в управління Кабміну

Мінекономіки передало «Нафтогаз» в управління Кабміну

Передача акцій «Нафтогазу» відбулася згідно з постановою уряду

Міністерство економічного розвитку і торгівлі передало в управління Кабінету міністрів України 100% акцій НАК «Нафтогаз України». Про це повідомив НАК у системі розкриття інформації НКЦПФР.
Нагадаємо, Кабінет міністрів постановою від 22 вересня 2016 року передав НАК «Нафтогаз України» зі сфери управління МЕРТ в своє управління.

У середині вересня 2016 року стався конфлікт навколо ПАТ «Укртрансгаз» (УТГ). МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, наказом від 7 вересня оновив статут компанії, перебравши на себе функції з управління «Укртрансгазом» щодо зміни правління та наглядової ради, а також затвердження фінплану та інвестпрограми, тоді як раніше це входило до компетенції правління «Нафтогазу».
За словами президента «Укртрансгаз» Ігоря Прокопіва, ініціатива щодо зміни перепідпорядкування оператора ГТС країни з НАК на МЕРТ належала йому, оскільки у керівництва НАК і УТГ - різне бачення на майбутнє оператора щодо бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ та сервісними службами, а також на обсяги закупівель обладнання для виробничих потреб. Прокопів вважає, що, незважаючи на статус незалежного оператора, УТГ мав беззастережне підпорядкування правління НАК щодо кадрової політики та закупівель компанії.
У свою чергу, «Нафтогаз» заявив, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення ним кредитної угоди з залученням СБ коштів на суму $500 млн, що є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і загрожує потенційним дефолтом за заборгованістю, гарантованою державою.
Пізніше МЕРТ скасував своє рішення про перепідпорядкування УТГ, а на нараді під керівництвом прем'єр-міністра Володимира Гройсмана було прийнято рішення про створення робочої групи із напрацювання конкретних кроків щодо поділу (unbundling) «Нафтогазу» і подальшого передання управління держхолдингом від МЕРТ Кабінету міністрів як колегіальному органу.
Прем'єр зазначив, що конфлікт навколо перепідпорядкування МЕРТ на себе від правління НАК кадрових і фінансових питань «Укртрансгазу» додатково сфокусував тему реформування «Нафтогазу України» щодо поділу компанії та публічності навколо управління підприємствами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: