Міністр соцполітики: У МВФ склалось враження, що з нами не все нормально, коли ми знизили ЄСВ

Міністр соцполітики: У МВФ склалось враження, що з нами не все нормально, коли ми знизили ЄСВ

Рішення оподатковувати пенсіонерів та знизити соцзбір для великого бізнесу - справа рук «попередників», переконаний Рева

Зниження єдиного соціального внеску з 38% до 22% ставить під загрозу пенсійну реформу та ускладнює переговори між Україною та Міжнародним валютним фондом, вважає міністр соціальної політики України Андрій Рева. Про те, кому вигідно зниження ЄСВ та кому воно зашкодить, міністр розповів в інтерв’ю «Главкому».
«Ми вели переговори з МВФ чотири години. Я не міг зрозуміти, чому вони на мене так дивляться. А потім вони кажуть: знаєте, у нас таке враження, що у вас не все нормально», - зізнався Рева.
«Я не можу пояснити. Це безвідповідальне рішення», - сказав він, зазначивши, що далі МВФ вимагатиме підвищення пенсійного віку.
Міністр стверджує, що рішення економити на пенсіонерах і водночас знизити ЄСВ великому бізнесу ухвалили «попередники, які сьогодні – у Верховній Раді». «Ви ж обіцяли: «тепер, як усі почнуть платити, грошей буде неміряно». Ви ж обклали податком пенсіонерів і отримали 1 мільярд 800 мільйонів гривень на рік! І кажуть: ой, які ми молодці, податок на пенсії ввели, бо пенсіонери в нас жирують, тож, якщо в нього пенсія більше трьох прожиткових мінімумів, треба 15% у них забрати. Забрали. 1 мільярд 800 мільйонів отримали. А потім посиділи й подумали: а хто ж у нас бідний? Придумали: великий бізнес, давайте йому ЄСВ знизимо. Результат: був 80 мільярдів дефіцит, став 145», - розповів Рева.
Зниження ЄСВ, на думку міністра соціальної політики, ускладнить впровадження накопичувальної пенсійної системи, оскільки «накопичувати можна, коли є надлишок». Натомість, він прогнозує подальше збільшення дефіциту Пенсійного фонду, у якому сьогодні з 257 млрд грн. 145 дотуються державним бюджетом. «Для того щоб підвищити пенсію, треба збільшити доходи Пенсійного фонду. Це аксіома», - зазначив Рева.
На початку 2016 року у межах податкової реформи в Україні було знижено ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 22 відсотків. Метою нововведення, впровадженого за зразком ряду європейських країн, було зниження витрат на робочу силу, збільшення реальних заробітних плат, виведення економіки з тіні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: