Міністр юстиції попросив парламент витратити 15 хвилин часу та «відправити на волю» сотні суддів Януковича

Міністр юстиції попросив парламент витратити 15 хвилин часу та «відправити на волю» сотні суддів Януковича

Стару судову систему треба змінювати радикально

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що стару судову систему треба змінювати радикально. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
Міністр має дві пропозиції щодо того, як кардинально реформувати судову систему. Перша - прийняти зміни до Конституції, які вніс президент, і які дадуть змогу «перетрусити» судову систему, зробити її за новою моделлю, спростити доступ до правосуддя, набрати новий склад суддів і провести переатестацію місцевих суддів. Друга - «відправити на волю» сотні суддів Януковича.
«Більшість із них призначалась за часів Януковича на 5-річний термін. За чинним законом, якщо парламент не підтримує цих суддів на довічний строк, вони автоматично йдуть у відставку, а на вакантні посади оголошуються конкурси. Ці судді чекають рішення вже понад рік, а дехто й півтора року. Вони не справляють правосуддя й отримують заробітну плату з наших податків. Їх треба відправити на волю, дати можливість набрати 800 суддів до місцевих судів через публічні конкурси і зробити фундамент судової системи. Це реальний крок, яким можна парламенту, витративши 15 хвилин свого дорогоцінного часу, показати, що судова реформа працює», - наголосив чиновник.
Пропозицію щодо суддів Петренко зробив публічно, адже для цього не потрібно вносити жодних змін у законодавство. Необхідно лише мати рішення парламенту, голосування щодо непідтримки цих суддів, що автоматом дає підстави для оголошення конкурсів.
Нагадаємо, що в четвер, 2 червня, Верховна Рада проголосувла за зміни до Конституції в частині судочинства. Перед цим український парламент проголосував в першому читанні за «Проект закону про судоустрій та статус суддів» № 4734 за основу і в цілому.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: