Мінсоцполітики представило зміни для отримання субсидій

Мінсоцполітики представило зміни для отримання субсидій

Профільне міністерство розробило сім змін для простішого отримання субсидій

Міністр соціальної політики розповів про зміни у процесі отримання субсидій у контексті підвищення цін на газ з 1 листопада.

Як відомо, Кабінет Міністрів у п’ятницю зібрався на екстренне засідання з приводу підвищення цін на газ.Уряд ухвалив рішення підняти вартість ціни на газ для населення з 1 листопада на 23,5%.

У зв'язку з цим міністр соціальної політики Андрій Рева презентував удосконалені умови оформлення субсидій. Зокрема, йдеться про розширення кола тих, хто має право на субсидію.

Субсидію на загальних умовах зможуть отримувати ті громадяни , у яких є заборгованість зі сплати Єдиного соціального внеску з вини роботодавця.

Право на допомогу від уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку. Опалювальну площу приміщення визначає не Мінсоцполітики, а організація, що постачає газ або тепло.

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. 

Без обов’язкової сплати Єдиного соціального внеску субсидію можуть отримати:

  • Безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій вправі прийняти позитивне для заявника рішення. Уряд пом'якшив умови для безробітних у сільській місцевості.
  • Безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості.
  • Громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально. Тоді така особа може передати документ, що засвідчує її офіційне працевлаштування у одній із 21 країн, з якою ми підписали «Договір про уникнення подвійного страхування»,  і може розраховувати на субсидію в Україні.
  • У разі якщо член домогосподарства немає доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні люди з адикціями (алко-, наркозалежні), онкохворі, субсидію вправі призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій. 

З 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходусплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову. Тобто, уряд не позбавлятиме субсидій тих, хто вирощує худобу та працюють на економіку країни.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Тобто, якщо розмір обов'язкового платежу за певну послугу 200 гривень як обов'язкова плата, а домогосподарство спожило її на 120 гривень, то все одно заплате 120 гривень. 

Якщо субсидію на новий рік 2018-2019рр уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами. Розмір своєї субсидії можна дізнатися он-лайн – на сайті subsidii.ioc.gov.ua. На цьому ж сайті можна дізнатися про призначення або відхилення вашої субсидії.

Андрій Рева запевнив: «Всі,хто потребує субсидії, її отримає. Кошти на це бюджетом передбачено».

Нагадаємо, наразі проект Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» передбачає субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 55,1 млрд. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: