МЗС: Україна продовжить активно просувати ініціативу миротворців ООН

МЗС: Україна продовжить активно просувати ініціативу миротворців ООН
Миротворцы ООН

Міністр Клімкін зауважив, що росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт «окупаціної адміністрації»

Після завершення наприкінці грудня дворічного мандату тимчасового члена Ради Безпеки ООН, Україна продовжить активно просувати ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Про це заявив в Нью-Йорку міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-брифінгу в штаб-квартирі ООН.

«Я звичайно буду обговорювати це з генеральним секретарем і моїми колегами», - зауважив Клімкін.

Як підкреслив міністр, Україна зараз має абсолютно схожу позицію зі Сполученими Штатами, країнами «нормандського формату» - Німеччиною, Францією, які представляють Європейський Союз, «і ми маємо тиснути на Росію далі в плані санкцій, солідарності, додаткових інструментів».

Крім того, міністр зауважив, що росіяни намагаються створити враження, що місія ООН буде чимось на кшталт «окупаціної адміністрації».

«Моя відповідь на це така: окупаційна адміністрація там уже існує. Нам потрібна реальна місія, яка буде покривати всю територію окупованого Донбасу, неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону, до того ж, безумовно, матиме міцний і потужний мандат щодо роззброєння, стримування, реального відведення військ, включаючи російськи сили та всі види озброєння, а також, звичайно, готуватиме Донбас до майбутніх виборів», - зазначив міністр.

Глава МЗС України підкреслив, що альтернативою для миротворчої місії ООН на Донбасі може бути лише заморожування ситуації на російських умовах.

«І це буде бомбою уповільненої дії - не тільки для нас, для України, але й для всіх», - наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства.

У грудні держсекретар США Рекс Тіллерсон назвав узгодження миротворчої місії ООН пріоритетом США у питанні Донбасу.

Раніше глава МЗС Німеччини підтримав введення миротворців ООН на Донбас.

Як відомо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Після цього Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Нагадаємо, 13 листопада під час зустрічі в Сербії Волкер передав помічнику президента Росії Владиславу Суркову доповнення до російського варіанту резолюції щодо миротворців ООН. Із 29 абзаців Росія визнала прийнятними лише 3.

Як повідомлялося, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна, США, Німеччина і Франція практично розробили спільний проект резолюції ООН по миротворцях на Донбасі.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявляв, що миротворці ООН зможуть зайти на Донбас, якщо Росія відведе свої сили. Також він вважає, що резолюцію ООН про миротворців на Донбасі можуть прийняти до кінця цього року.

Згодом в РФ назвали заяву Волкера щодо миротворців спробою зриву «Мінська».

Читайте також статтю: Миротворці ООН на Донбасі. Чи готова Україна до такого?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: