Нацбанк вирішив залишити облікову ставку незмінною

Нацбанк вирішив залишити облікову ставку незмінною
Облікова ставка НБУ

Національний банк вважає, що поточний рівень облікової ставки узгоджується з досягненням інфляційних цілей у 2017-2018 роках

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 12,5% річних. Як повідомляє прес-служба НБУ, це пов’язано з необхідністю нівелювати ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.

«Інфляційні процеси в цілому залишалися контрольованими. Хоча в останні місяці споживча інфляція очікувано прискорювалася, базова інфляція була стабільною. Прискорення загальної інфляції до 13,5% у травні та приблизно до 15% у червні, за оцінками Національного банку, дещо перевищувало траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (квітень 2017 року). Це було зумовлено насамперед подорожчанням сирих продуктів харчування. Підвищення цін на м’ясні та молочні продукти на світовому ринку активізувало експорт вітчизняної продукції, в результаті чого її пропозиція на внутрішньому ринку скоротилася. А втрата частини врожаю внаслідок весняних заморозків і збільшення пропозиції дорожчої імпортованої продукції позначилися на внутрішніх цінах на овочі та фрукти», - йдеться в повідомленні НБУ.

Водночас, зазначають в Нацбанку, базова інфляції була нижчою за очікувану і в травні становила 6,5%.

«Національний банк вважає, що поточний рівень облікової ставки узгоджується з досягненням інфляційних цілей у 2017-2018 роках та наявним балансом ризиків», - наголошують у НБУ.

«Для продовження зниження облікової ставки Національний банк має отримати чіткі ознаки того, що наведені вище ризики не матеріалізуються у посилення інфляційного тиску і не загрожуватимуть досягненню інфляційних цілей у середньостроковій перспективі. Правління Національного банку переконане, що стійке та суттєве зниження процентних ставок за кредитами для реального сектору можливе лише за умови досягнення цінової стабільності», - повідомляють у НБУ.

Збереження облікової ставки на рівні 12,5% затверджено рішенням правління Національного банку України від 06 липня 2017 року № 418-рш «Про розмір облікової ставки».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: