Населення Узбекистану і чекало, і боялось смерті Карімова - The New York Times

Населення Узбекистану і чекало, і боялось смерті Карімова - The New York Times
Фото з відкритих джерел

Раніше на питання, коли щось зміниться в їх країні, узбеки відповідали: «Коли Карімова не стане»

Узбекистан в основному буво створений навколо культу Карімова. Потайний і недовірливий, він так і не назвав свого наступника, пише The New York Times.

«Під його керівництвом російську мову і нав'язаний ззовні атеїзм замінили узбецькою мовою і жорсткою, контрольованою державою версією ісламу», - йдеться в статті. Статуї Маркса замінили статуями Тамерлана, а новий девіз – «Узбекистан - майбутня велика держава» - висів всюди поруч з портретами Карімова.

«Але справжня небезпека полягалав його жорстокому придушення незалежної думки», - вважає видання. Весною 2005 року уряд розстріляв сотні протестуючих в місті Андижан.

«Узбекистан відкинув радянську доктрину, але радянська практика стеження і показових процесів зберіглася. В Узбекистані посадили в тюрму більше політичних в'язнів, ніж у всіх інших колишніх радянських республіках разом узятих», - йдеться в статті.

Раніше на питання, коли щось зміниться в їх країні, узбеки відповідали: «Коли Карімова не стане».

«Цей день, якого і чекали, і боялися, можливо, настав. Чим стане Узбекистан без Іслама Карімова? Вперше в історії незалежного Узбекистану настало майбутнє», - робить висновок видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: