НАЗК: Збої в системі е-декларування не звільнять чиновників від відповідальності

НАЗК: Збої в системі е-декларування не звільнять чиновників від відповідальності

Високопосадовці мали достатньо часу, щоб оформити та зареєструвати свої декларації, зазначила Корчак

Технічні перебої в системі електронного декларування майна чиновників не звільняють високопосадовців від відповідальності у разі неподання звітів.

Про це Громадському сказала голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

За її словами, високопосадовці мали достатньо часу, щоб оформити та зареєструвати свої декларації.

«Впродовж року ми знали, що обов’язок подачі декларацій, він буде неминучий. 60 днів було достатньо для того, щоб підготуватися для подачі декларацій», — сказала вона.

«Відповідальність ні з кого не знімається. В якісь мірі це просто халатність і наш український менталітет — усе залишати на пізніше», — додала вона.

Водночас, Корчак не виключила, що знайдуться і ті, хто зловживатиме перебоями в системі. За її словами, щодня до НАЗК надходить 4 млн звернень, що погіршує роботу сайту.

«800 декларацій за пів години надходить у систему, у відкритий доступ. Це дуже багато. За добу до НАЗК надходить 4 млн звернень. ЦЕ означає, що коли ми заходимо в систему і хочемо подимитися хто подав декларацію — систему фіксує як входження, і запити в тому числі. Система має велике навантаження. Оскільки вона працює в режимі онлайн — відбуваються системні збої. Ми з системним адміністратором, з державним підприємством «Українські спеціалізовані системи» цілодобово співпрацюємо в цьому напрямку», — запевнила Корчак.

Голова НАЗК також повідомила, що станом на 26 жовтня в системі зареєстровано більше 77 тисяч користувачів.

«А це значно перевищуй той обсяг осіб, які мають подати декларацію в цей період. Багато тих, хто може подавати декларацію у наступному році, вже зараз зареєструвався в системі», — додала вона.

У свою чергу, менеджер антикорупційної групи РПР, представник коаліції «Декларації під контролем» Олександр Лємєнов вважає, що відповідальність за проблеми із системою електронного декларування доходів чиновників несе Держспецзв’язок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: