Неконтрольований прийом антигрипозних препаратів може зашкодити хворому – інфекціоніст МОЗ

Неконтрольований прийом антигрипозних препаратів може зашкодити хворому – інфекціоніст МОЗ

Українці можуть зашкодити своєму здоров’ю через самолікування

Через неправильний прийом препаратів проти грипу у людини може виникнути резистентність (здатність чинити опір до ліків). Це означатиме, що коли людина дійсно захворіє, лікувати її буде нічим. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, доктор медичних наук Ольга Голубовська.

За словами медика, на українське суспільство накладає відбиток масована реклама медичних препаратів, яка разом із недовірою до лікарів жене людей до аптек, а не до терапевта.

«Звичайно, суто психологічно реклама, в якій говорять, що можна купити ліки і одразу вилікуватися, дуже впливає, люди цьому довіряють», – зазначила Ольга Голубовська.

Інфекціоніст звертає увагу: грип лікують засобами специфічної терапії, що можуть ефективно вилікувати хворого у першу-дві доби захворювання.

«Є абсолютно ефективні інгібітори вірусної нейрамінідази (клас препаратів від грипу. Інгібітори – специфічні речовини, що гальмують розвиток і формотворчі процеси), навіть дуже ефективні. Але максимум ефективності можна досягти, якщо вживати їх у першу добу-дві захворювання. Так написано у них в інструкції (йдеться про такі препарати, як «Озельтамівір», «Занамівір», комерційні назви – «Таміфлю», «Реленца»)», – розказала медик.

Проте, Голубовська наголошує, призначити ліки від грипу має саме лікар, а не пацієнт, інакше організм може у майбутньому чинити опір до препаратів, яким його лікуватимуть.

Детальніше читайте у інтерв'ю: «Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська: Важкі форми грипу починаються одразу з температури 39 градусів і вище»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: