Необхідно декларувати не лише доходи, а й витрати чиновників – Медведчук

Необхідно декларувати не лише доходи, а й витрати чиновників – Медведчук
Фото 5min.info

Медведчук: чиновники зобов'язані декларувати боргові та кредитні зобов'язання, а також права майнового характеру, зокрема права та обов'язки у сфері орендних правовідносин

Глава Громадського руху «Український вибір – Право народу» Віктор Медведчук відреагував на заяву народного депутата Єгора Соболєва щодо необхідності декларування кожним чиновником «всього майна своєї сім'ї» і оприлюднення джерел його отримання.

«Скажу більше: не лише доходи, а й витрати. Я запропонував це ще 15 років тому. Думаю, пану Соболєву буде корисно вивчити законопроект «Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та їхніми витратами». Про те, що чиновники зобов'язані декларувати боргові та кредитні зобов'язання, а також права майнового характеру, зокрема права та обов'язки у сфері орендних правовідносин (усе в повній відповідності до європейських стандартів), постійно говорив і продовжує говорити Громадський рух «Український вибір – Право народу», – нагадав Медведчук.

Він також наголосив, що поняття «презумпція винуватості чиновника» стало одним з основоположних в антикорупційних законопроектах «Українського вибору».

«Хочу зауважити: і Концепція правових засад протидії корупції в Україні, і проект Закону України «Про боротьбу з корупцією» розроблені задовго до того, як Україна стала на шлях «евроінтенграціонних реформ» і підписала Угоду про асоціацію з ЄС. Запроваджувати європейські демократичні норми, боротися з корупцією, робити роботу чиновників і політиків прозорою і відкритою можна і без євроінтеграційних гасел. Ось тільки можновладці панічно цього бояться. Вони боялися цього і перешкоджали ухваленню ефективного (наголошую – ефективного) антикорупційного законодавства і в 2001-му, і в 2005-му, і в 2013-му, і в 2016-му. Саме тому сьогодні єврореформатори, які називають себе борцями з корупцією, намагаються створити собі політичний багаж на ідеях, які могли бути втілені в життя кілька років тому і які, я в цьому впевнений, дійсно наблизили б Україну до європейських демократичних стандартів», – підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: