Нова фінансова криза от-от накриє світ - нобелівські лауреати з економіки

Нова фінансова криза от-от накриє світ - нобелівські лауреати з економіки

Представники еліти в галузі економічних досліджень сумніваються в захищеності фінансового світу від криз

Найрозумніші голови в економічній науці попереджають про можливість виникнення нової кризи. На їхню думку, незважаючи на реформи останніх років, продовжують існувати неконтрольовані області. Про це пише видання Die Welt, посилаючись на дані опитування 18 лауреатів Нобелівської премії в області економіки.

Так, більшість з них вважають, що наближається занепад євро як валюти. «Євро може процвітати тільки в тому випадку, якщо Євросоюз буде засновувати фіскальну політику в єврозоні на більш здоровій основі і буде боротися з економічною стагнацією в тих країнах-членах, де продуктивність праці знаходиться на відносно низькому рівні», - зазначає Деніел Макфадден, лауреат Нобелівської премії 2000 року. Ще далі йде Ерік Маскін: «Якщо євро хоче вижити в довгостроковій перспективі, то потрібно проводити не тільки єдину валютну політику, а й єдину фіскальну політику».

Лише один лауреат позитивно налаштований щодо євро. «Загальна валюта може добре розвиватися перш за все тому, що Америка в глобальній конкуренції валют виділяється поганим управлінням долара», - говорить Вернон Сміт, нобелівський лауреат 2002 року.

Зростаюча дигитализация економічного світу також насторожує вчених. Макфадден, який отримав Нобелівську премію 2000 року за свої дослідження в галузі аналізу важливих людських рішень, налаштований обережно. «Роботи, штучний інтелект і цифрові мережі мають здатність значно поліпшити людське життя. Одночасно вони мають і руйнівну силу, оскільки виштовхують на узбіччя бізнес-моделі, робочу силу, а також політичні та економічні інститути». Тому, за його словами, важливо забезпечити ці інновації додатковими заходами для того, щоб все суспільство в цілому отримало користь від переваг технологічної революції - а не тільки окремі і нечисленні бенефіціари.

Нобелівських лауреатів турбує також проблема боротьби з бідністю. З точки зору Вернона Сміта, який отримав Нобелівську премію в 2002 році, вирішення цієї проблеми можливе лише в разі зміни нинішньої політики в області допомоги розвитку. «Існуючі в даний час програми трансфертів повинні бути значно скорочені, оскільки вони створюють залежність», - вважає він.

Замість цього потрібно надавати фінзасоби для самодопомоги. «Боротьба проти бідності поки завершилася провалом», - підкреслює вчений.

Крістофер Сімс, лауреат 2011 року, так формулює найбільшу проблему людства у стислій формі: «Невігластво».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: