Новим президентом Сінгапуру вперше стала жінка

Новим президентом Сінгапуру вперше стала жінка
Новий президент Сінгапуру Халіма Якоб

63-річна Халіма Якоб стала першою жінкою - президентом Сінгапуру, а також першим за 47 років представником малайської громади, який зайняв цю посаду

Новим президентом Сінгапуру стала Халіма Якоб, яка до недавнього часу була спікером парламенту. Про це повідомив в середу голова виборчої комісії Ен Вай Чун після перевірки всіх представлених її штабом документів.

Таким чином 63-річна Якоб стала першою жінкою - президентом країни, а також першим за 47 років представником малайської громади, який зайняв цю посаду.

Крім екс-спікера, спочатку брати участь у виборах планували ще чотири претенденти на найвищу державну посаду, але кандидатури двох були відхилені на найпершому етапі подачі документів, оскільки вони не були вихідцями з малайської громади. Відповідно до прийнятої в листопаді минулого року постанови, участь у цьогорічній кампанії могли приймати тільки малайці. Крім них, в Сінгапурі проживають ще дві громади - китайців та індусів, представники яких теж займають різні високі пости.

Два інші кандидати зійшли з дистанції 11 вересня, коли не зуміли отримати сертифікат на право бути обраним. Згідно з правилами, претенденти на президентську посаду повинні мати за плечима стаж державної служби або очолювати компанію, капіталізація якої перевищує 500 млн сінгапурських доларів (371 млн доларів США). Прийнятій у червні цього року поправці відповідала лише кандидатура Якоб.

У підсумку єдиним претендентом на пост президента виявилася екс-спікер. У подібній ситуації, згідно з місцевим законодавством, вибори глави держави не проводяться і кандидат автоматично оголошується президентом.

У той же час влада президента в Сінгапурі обмежена, а країною фактично керує прем'єр-міністр. Глава держави може скористатися правом вето при розгляді проекту бюджету, призначень в уряді, прохань про помилування засуджених злочинців, а також є хранителем золотовалютних запасів. Урядові рішення оскаржуються рідко, а головна роль президента в Сінгапурі - розгляд прохань про помилування від засуджених до страти в'язнів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: