Обама: РФ не хоче скорочувати ядерну зброю

Президент США Барак Обама: Росія не проявляє інтересу до скорочення ядерної зброї.

Він пояснив це зовнішньополітичними чинниками, передає РБК з посиланням на його інтерв'ю телеканалу NHK.

Обама нагадав, що в 2009 році говорив про бажання створити світ, вільний від ядерної зброї, проте відтоді серйозного прогресу в цьому питанні досягнуто не було.

Він зазначив, що на початку свого президентського терміну підписав з Росією договір про скорочення наступальних ядерних озброєнь (СНО-3), однак Москва вказує, що не зацікавлена у подальшому зменшенні ядерних потенціалів.

Обама пояснив застій у галузі ядерного роззброєння зовнішньополітичними проблемами і, зокрема, ситуацією в Україні.

Як відомо, влада США серйозно сприймає загрозу розгортання російської ядерної зброї в окупованому Криму. Про це заявила заступник держсекретаря США з питань контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Роуз Геттемюллер, передає "Укрінформ". "Ми постійно висловлюємо нашу стурбованість щодо коментарів російських чиновників і експертів про повернення елементів ядерного потенціалу в Крим", – сказала Геттемюллер під час заходів, присвячених 30-й річниці трагедії на ЧАЕС у посольстві України у Вашингтоні.

Про своє "право" розміщувати в Криму ядерну зброю Росія заявила ще у 2014 році. У кінці 2015 року лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив, що росіяни вже завезли на окупований півострів ядерну зброю.

Розміщення Росією ядерної зброї в окупованому Криму означатиме порушення нею своїх зобов'язань як члена МАГАТЕ. Про це заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко заявив під час міжнародного форуму "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу",

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: