Обама знову йде на поступки Путіну - The Washington Post

Обама знову йде на поступки Путіну - The Washington Post
glavnoe.ua

Держсекретар Джон Керрі провадить переговори й укладає угоди з Росією, щоб покласти край кровопролиттю в Дамаску

Сирійська політика адміністрації Обами уже кілька років поспіль не дає жодних результатів, - пише американське видання The Washington Post. Держсекретар Джон Керрі провадить переговори й укладає угоди з Росією, щоб покласти край кровопролиттю і створити новий уряд у Дамаску, одночасно попереджаючи про те, що, якщо президент Росії Володимир Путін чи президент Сирії Башар аль-Асад не дотримуватимуться умови цих угод, США розгляне інші варіанти. Зокрема, посилення підтримки сирійських повстанців.

«У будь-якому випадку російський і сирійський режими порушили свої обіцянки, продовжуючи бомбити мирних громадян, застосовувати хімічну зброю і відмовляти в гуманітарній допомозі цивільному населенню. І це не дивує: щоразу, коли вони це робили, США знову зверталися до Росії, пропонуючи їй нові поступки й умовляючи укласти чергову угоду», - зазначає видання.

The Washington Post пише, що таке коло подій відбувається знову. Високопоставлені американські чиновники публічно підтвердили, що Сирія і Росія грубо порушили режим припинення військових дій, який було встановлено в лютому за сприяння Керрі. «Однак адміністрація США звернулася до Росії з новою пропозицією - тепер Путін зможе отримати те, чого він домагався кілька місяців, а саме більш тісну співпрацю між Росією і США в процесі боротьби з антиасадівськими повстанськими угрупованнями, які вважають «терористичними». В обмін на це Росія пообіцяє знизити інтенсивність своїх - і режиму Асада - авіаударів у тих районах, де розташовані підтримувані Заходом сили», - пише видання.

На думку кількох експертів, єдиним результатом цієї угоди стане зміцнення позицій режиму пана Асада, чия жорстокість призвела до підйому «Ісламської держави» і «Аль-Каїди». У рамках цієї угоди Росія і США будуть вести спільну боротьбу з одним із відгалужень «Аль-Каїди», яке називається «Джебхат ан-Нусра» і яке бореться проти режиму Асада в декількох районах Сирії, в тому числі - Алеппо.

«Тим часом, на практиці сили «Джебхат ан-Нусра» перемішані з іншими повстанськими угрупованнями: багато сирійських бойовики приєдналися до передбачуваних терористів з суто практичних, а не ідеологічних міркувань. Наступ на них може дати режиму Асада можливість досягти його головної мети - захопити Алеппо й забезпечити собі серйозну перевагу в громадянській війні. Позиції антиасадівських сил, підтримуваних Заходом, можуть значною мірою постраждати, навіть якщо Росія і сирійський режим  дотримуватимуться обмеження безпілотних зон, що, як показує минулий досвід, дуже малоймовірно», - зазначає The Washington Post.

 Журналісти зазначають, що чиновники адміністрації США стверджують, що в них немає іншого вибору, окрім як домовлятися з Путіним. За їх словами, колишній «план В» - посилення підтримки повстанців - міг би призвести лише до зростання інтенсивності бойових дій. Саме ці аргументи президент Обама використовував із 2012-го року, щоб відкидати пропозиції про активну підтримку антиасадівських сил, незважаючи на те, що Сирія і весь регіон все глибше занурювалися в хаос, кровопролиття й гуманітарну кризу. «Очевидно, Обама не налаштований діставати науку зі своїх трагічних помилок у Сирії. І чергова пропозиція США - якщо Путін її прийме - лише погіршить ситуацію», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: