Один рік війни – це десять років розмінування – Євген Марчук

Один рік війни – це десять років розмінування – Євген Марчук

Середня вартість розмінування одного квадратного метра становить близько 5 доларів США

Всю передову лінію на Донбасі заміновано з обох боків, і зараз ніхто не збирається її розміновувати. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив Євген Марчук, представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, прем’єр-міністр України (1995-1996 рр.), колишній голова СБУ, генерал армії.
Він повідомив, що загальним розмінуванням звільнених територій займаються спеціальні підрозділи Міністерства оборони та Міністерства надзвичайних ситуацій, і вони періодично повідомляють про результати в ЗМІ.
«Ми займалися розмінуванням об’єктів критичної інфраструктури, щоб створити умови для ремонтних бригад. Тут потрібно враховувати, що є два види розмінування – гуманітарне і суто військове. Всю передову лінію заміновано з обох боків, і зараз ніхто не збирається її розміновувати. Її почнуть розміновувати, тільки коли війна завершиться. А є гуманітарне розмінування – це розмінування об’єктів і територій, які не мають військового значення і які створюють небезпеку для життєдіяльності цивільного населення», – сказав Марчук.
Він зазначив, що складність такого розмінування полягає в тому, що не завжди є карти мінних полів.
«Але не менш небезпечними є боєприпаси, які не розірвалися під час обстрілів і перебувають у землі. На початку бойових дій у 2014-му і частково в 2015 роках Росія при обстрілах використовувала застарілі боєприпаси, багато з яких не розірвалося. Взагалі, є міжнародна практика: один рік війни – це десять років розмінування», – сказав Марчук.
Він повідомив, що середня вартість розмінування одного квадратного метра становить близько 5 доларів США. «Вона залежить від багатьох факторів: пісок, гори, вода, тип об’єкта, боєприпаса… За мінусових температур, під час дощу і по великому болоті розмінування не здійснюється», – зазначив Марчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: