Омбудсмен РФ обіцяє, що в’язнів із Криму повернуть Україні – Лутковська

Омбудсмен РФ обіцяє, що в’язнів із Криму повернуть Україні – Лутковська
Український омбудсмен Валерія Лутковська 

Москалькова запевняє, що шукає механізм для повернення засуджених

Уповноважений з прав людини РФ Тетяна Москалькова обіцяє знайти механізм повернення в Україну засуджених, які відбувають покарання в Криму.

Про це український омбудсмен Валерія Лутковська заявила в ефірі «Громадського радіо».

«Зараз я намагаюся домовитися з омбудсменом РФ про переміщення людей, які ще утримуються в Криму, на підконтрольну нам територію. Потім будемо намагатися повернути тих, кого вже вивезли, але це буде вже другий крок», - сказала вона.

Лутковська розповіла, про що домовляється з Москальковою.

«Треба буде знайти механізм, на основі чого вони вивезуть цих людей з колонії і віддадуть в мої руки на Чонгарі. З точки зору нашого законодавства все просто, а от в РФ для омбудсмена це ціла проблема. В телефонних розмовах вона обіцяє мені, що він буде знайдений», - заявила Лутковська.

За її словами,  можливість вивезти ув'язнених із Криму була на початку анексії.

«Адже ми встигли вивезти дитячі заклади, інтернати. Була загроза, що автобуси розвернуть і дітей вивезуть на територію РФ. Але ми це таки зробили. А от два заклади в Луганській області так і не зуміли вивезти. І зараз ми не володіємо інформацією, що там і як», - додала вона.

Лутковська також розповіла, що на Донбасі одна колонія була розбомблена під час бойових дій.

«Адміністрація відкрила ворота і випустила в’язнів, тому що просто не могла гарантувати їм життя. В’язні прийшли просто на блокпост, потім їх перемістили в Артемівське СІЗО і далі на безпечну територію», - зазначила омбудсмен.

Нагадаємо, Москалькова наступного тижня планує відвідати в Україні двох затриманих військових з Криму Максима Одинцова та Олександра Баранова.

У свою чергу представник офісу уповноваженого українського омбудсмена Михайло Чаплига повідомив, що українська сторона розраховує на можливість відвідування затриманих в анексованому Криму громадян України, зокрема, Євгена Панова, і готова сприяти Тетяні Москальковій у візиті до затриманих Одинцова та Баранова, які перебувають у СІЗО Миколаєва.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: