Омелян збирає екстрену нараду щодо кримінальної справи СБУ

Омелян збирає екстрену нараду щодо кримінальної справи СБУ
Володимир Омелян

У нараді візьмуть участь заступники міністра, керівники профільних департаментів Мінінфраструктури, представники Адміністрації морських портів України, а також приватної стивідорної компанії ТІС

У середу, 16 листопада, міністр інфраструктури Володимир Омелян збирає нараду для обговорення розслідування СБУ, пов'язаного із корупційною змовою між приватною стивідорною компанією ТІС і керівниками Мінінфраструктури.

На цей факт вказує текст офіційного доручення першого заступника міністра Євгена Кравцова про проведення термінової наради за проектом постанови Кабміну «Про затвердження порядку та умов здійснення компенсації інвестицій, внесених суб'єктами господарювання у стратегічні об'єкти портової інфраструктури», яке є в розпорядженні редакції.

За документом, у нараді візьмуть участь заступники міністра, керівники профільних департаментів Мінінфраструктури, представники Адміністрації морських портів України, а також приватної стивідорної компанії ТІС, яка з минулого року незаконно отримує половину корабельного збору з суден, що заходять в акваторію порту «Южний».

Сьогодні на брифінгу у Верховній Раді, коментуючи ситуацію щодо кримінального провадження, відкритого СБУ стосовно чиновників Мінінфраструктури та ТІС, яких звинувачують у створенні корупційної схеми з розділення корабельних зборів у «Южному» на користь приватної компанії, Омелян зазначив, що не бачить у своїх діях порушень закону.

«Це питання було опрацьовано міністерством ще минулого року. Воно було погоджене Кабінетом Міністрів України, Міністерством юстиції, Генеральною прокуратурою України. Якщо зараз правоохоронні органи вважають за доцільне вивчити це питання, безумовно, вони мають на це право. Після результатів цього розслідування ми будемо раді прийняти ті чи інші рішення. Зараз ми вважаємо, що діємо повністю в правовому полі, і це відповідає Закону України «Про морські порти», - заявив Володимир Омелян.

Водночас у міжфракційному депутатському об'єднанні «Депутатський контроль» стверджують, що претензії правоохоронців обґрунтовані і ТІС привласнює корабельний збір у результаті корупційної змови з очільником транспортного відомства.

«У мене є достовірна інформація, що все це супроводжує Міністерство інфраструктури. Є стовідсоткова корупційна складова, і вона стосується не тільки розщеплення зборів - до $10 млн, які надходитимуть приватній компанії. Ми готуємо зараз велике звернення в Генеральну прокуратуру, в СБУ та МВС. У нас буде серйозна розмова з Міністерством інфраструктури, чому всі ці речі відбуваються. Тут у нас є Ставніцер (Андрій Ставніцер - генеральний директор ТІС) і ТІС, чиї вуха стирчать за всіма корупційними справами. Я думаю, що в Мінінфраструктури хтось повинен отримати суворе покарання. І хотілося б дуже серйозно підійти до розслідування діяльності Ставніцера на території України. Протягом декількох років він завдав збитків на сотні мільйонів. Вони не можуть залишитися безкарними», - наголосив нардеп від «Народного фронту» Максим Поляков.

Позафракційний депутат Віталій Купрій наполягає, що потрібно домагатися не тільки покарання злочинців, а й повернення до бюджету коштів, які ТІС отримав від незаконних преференцій.

«Корупційні угоди, пов'язані з цією компанією і з портом «Южний», настільки масштабні, що чиновникам, які зараз це покривають, потрібно подумати, як вони будуть захищатися, коли їх викличуть на допит правоохоронні органи. Однозначно, суми збитків, завданих такими рішеннями,  сягають уже сотень мільйонів доларів. Я зустрічався з директором НАБУ Артемом Ситником і додатково порушував це питання. Думаю, що Омеляну потрібно сушити сухарі. Яке правове поле, якщо за Конституцією вода, земля, надра є власністю Української держави? Хто йому дозволив розбазарювати державну власність або кошти, які можна отримувати від передачі в користування цією власності?», - зазначив Віталій Купрій.

Нагадаємо, експертиза Інституту держави і права НАНУ встановила, що стивідорні компанії не можуть бути власниками операційних акваторій причалів порту, оскільки ті є водними об'єктами, і, відповідно, знаходяться у власності українського народу. Таким чином наказ щодо передачі ТІС права на частину корабельних зборів замість державної АМПУ є незаконним.

Із липня 2016 року СБУ і Генпрокуратура розслідують корупційну схему, організовану керівництвом МІУ і компанією ТІС у порту «Южний». Кримінальне провадження стосовно чиновників Мінінфраструктури відкрито за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: