Панічні пошуки грошей: у Росії примусять безробітних платити більше

Панічні пошуки грошей: у Росії примусять безробітних платити більше
Голодець: Громадяни, які вирішили не працювати, повинні платити за використання соціальної інфраструктури

У російському уряді з'явилася пропозиція, сенс якої – змусити більше платити безробітних

Російський уряд гарячково намагається знайти кошти, щоб залатати дірки в державному бюджеті. Країна перебуває в глибокій рецесії. Численні проекти виникають у Раді міністрів країни, і при цьому багато планів щодо стягнення податків зачіпають саме людей з низькими доходами. Що особливо дивно – з'явилася пропозиція, сенс якої – змусити більше платити безробітних, пише німецьке видання Handelsblatt.

Цю ідею запропонувала віце-прем'єр Ольга Голодець, відповідаючи на запитання в Раді Федерації, у вищій палаті російського парламенту. «Наразі ми працюємо над проектом нового закону. Відповідно до нього, ті громадяни, які вирішили не працювати, повинні платити за використання соціальної інфраструктури», – сказала вона. Іншими словами, за безкоштовне в Росії відвідування лікаря в звичайній поліклініці безробітні будуть змушені в майбутньому платити, а обґрунтовується це тим, що вони не вносять кошти до фонду медичного страхування.

«Наведене формулювання нагадує «боротьбу проти паразитів», яку проводили в Радянському Союзі. Згідно з радянською конституцією, відсутність офіційної роботи каралася. Жебраки, люди, які працювали неофіційно, а також представники творчих професій, які займалися невизнаною трудовою діяльністю, могли отримати за це тюремне ув’язнення на 5 років. Найвідоміший випадок такого роду пов'язаний з поетом і лауреатом Нобелівської премії Йосипом Бродським», – нагадує видання.

У статті йдеться, що за всіма цими новими іграми розуму з приводу стягування грошей з безробітних ховається раціональний аргумент – з 77,5 мільйона росіян працездатного віку зареєстровану роботу мають лише 50 мільйонів осіб. Однак офіційно в країні лише 1 мільйон безробітних. Оскільки допомога з безробіття є незначною, немає і стимулу для офіційної реєстрації. Уряд вважає, що велика частина неврахованих у статистичних даних людей працює у тіньовій економіці.

Було оголошено ще один план поповнення державної скарбниці. У той час як міністр фінансів Антон Силуанов, виступаючи на одному економічному форумі, обіцяв не вводити «ніякого значного підвищення податків», з його відомства просочилися дані щодо поступового підвищення спрощеного єдиного податку для дрібних підприємців – на 15% протягом найближчих трьох років. Подібний захід торкнеться близько 2 мільйонів росіян, переважно індивідуальних підприємців.

За даними російських засобів масової інформації, міністерство фінансів розглядає також можливість збільшення податку на додану вартість. На думку Силуанова, важливіше більш послідовно домагатися зборів уже існуючих податків. Російський міністр вказав, зокрема, на посилення контролю в галузі страхових виплат і митниці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: