Паралімпійцям доступний нефармацевтичний метод допінгу - El Mundo

Паралімпійцям доступний нефармацевтичний метод допінгу - El Mundo

Паралімпійці травмують свої кінцівки, нечутливі до болю, щоб підвищити артеріальний тиск, поліпшити кровопостачання м'язів і тим самим домогтися більшого в спорті

Добровільно зламати собі палець на нозі, травмувати нечутливі кінцівки заради підвищення кров'яного тиску. Нанесення собі травм, яке прозвали boosting (англ. «Підвищення тиску»), - особлива форма допінгу, характерна для осіб з обмеженими можливостями, стверджується в статті, опублікованій у виданні El Mundo. За даними видання, на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро буде введений особливо жорсткий контроль, щоб виключити використання таких способів допінгу.

«Цей метод стосується спортсменів, у яких пошкоджений спинний мозок. Крім паралізації і втрати чутливості в нижніх кінцівках, у таких людей часто бувають порушення артеріального тиску і порушення серцевого ритму», - йдеться в статті. Коли людина, що пересувається на інвалідному візку, напружує сили, пульс у нього не частішає, а це знижує спортивні результати, підвищує стомлюваність, послаблює витривалість.

Тому деякі з них травмують свої кінцівки, нечутливі до болю, щоб підвищити артеріальний тиск, поліпшити кровопостачання м'язів і тим самим домогтися більшого в спорті. «Електрошок, рани до крові, стискання уретрального катетера, щоб розслабити сечовий міхур, тісне взуття, скручування або сплющування мошонки, перелом великого пальця ноги... Boosting - майже нескінченний каталог жахів» - йдеться в статті.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) і Міжнародний паралімпійський комітет провели розслідування, в ході якого на основі даних за 2008-2009 рік зробили висновок: «Хоча вони й усвідомлювали ризик для свого здоров'я, 16,7% учасників дослідження зізналися, що вдавалися до boosting, щоб поліпшити свої результати під час тренувань або змагань».

Газета підкреслює: boosting - це не тільки шахрайство в спорті, але і можлива причина небезпечного ускладнення - автономної дісрефлексіі, яка, в свою чергу, може закінчитися інсультом або інфарктом. «Цей метод вкрай небезпечний, так як його неможливо контролювати», - підкреслив лікар французької збірної Жан-Клод Друвер.

Міжнародний паралімпійський комітет заборонив boosting з 2004 року. На Паралімпіаді в Ріо правила посилені: до змагань не допустять спортсменів з систолічним тиском вище 160.

За даними видання, на Паралімпійських іграх можливі й інші способи шахрайства. «Статистика свідчить, що деякі спортсмени перебільшують ступінь своєї інвалідності», - пише газета. На відбіркових змаганнях, коли встановлюється ступінь їх інвалідності, деякі плавці навмисне рухаються повільніше, ніж можуть, а на самих змаганнях викладаються по повній.

На Паралімпіаді в Сіднеї в 2000 році у іспанської команди з баскетболу відібрали золоту медаль, коли з'ясувалося, що 10 з 12 спортсменів на прохання федерації перебільшили ступінь своєї розумової відсталості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: