Першим за місто в Мінюсті обіцяють перенести Лук’янівське СІЗО

Першим за місто в Мінюсті обіцяють перенести Лук’янівське СІЗО

Більшість СІЗО побудовано понад 100-150 років тому і розташовані в центрах міст

В рамках реформи Пенітенціарної служби СІЗО будуть перенесені за межі міст України. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв’ю «Главкому».
«Що стосується перенесення – це правда», - сказав міністр.
За його словами, по СІЗО ситуація критичніша, ніж по колоніях. «Усі 22 СІЗО, що є в обласних центрах, розташовані в центрах міст. Більшість цих СІЗО побудовано понад 100-150 років тому. Що із цим робити? Коштів у бюджету для того, щоб самостійно будувати нові СІЗО, немає. І було прийнято рішення використати закон про державно-приватне партнерство. Майданчик, де знаходиться СІЗО, виставляється на публічний конкурс. Умовами конкурсу є проект нової в’язниці з технічними вимогами щодо її будівництва і строками. Мін'юст пропонує майданчик за містом, в Пенітенціарній службі були в кожному обласному центрі майданчики, де можна би було за містом побудувати СІЗО, вони просто цього ніколи не робили. Тож, земельна ділянка пропонується для будівництва. Інвестор, який надасть кращу пропозицію, отримає право збудувати нове СІЗО. І після того як воно буде введено в експлуатацію, він зможе отримати майданчик, де було старе СІЗО для забудови», - розповів Петренко.
Він зазначив, що за такою логікою є шанси у великих містах винести СІЗО за територію центральної частини. «Наприклад, в Одесі СІЗО розташовано біля вокзалу на площі – увага! - 40 гектарів землі. Думаю, на конкурсі можна буде ставити пропозицію, що якщо буде конкуренція між інвесторами, щоб вони на місці цього СІЗО за те, щоб отримати такий майданчик, побудували не одну, а декілька установ. У центрі Одеси гектари землі – це дуже серйозний інвестиційний проект», - сказав міністр, додавши, що те ж стосується Києва, Львова, Чернівців, Хмельницького й більшості обласних центрів, де СІЗО розташовано в центрі міст.
Петренко повідомив, що було вирішено п'ять проектів запустити пілотно. «Починаємо з Лук’янівського СІЗО – це й символ, і в центрі міста - не найкращий заклад. Далі – Одеса, Львів», - сказав міністр.
Ці СІЗО будуть будуватися за певним стандартом. «Ми зараз працюємо з нашими міжнародними партнерами для того, щоб обрати декілька типів стандартних проектів. Є вже напрацювання. На прикладі Одеси ми презентували технічний паспорт та проект. Але зараз є робоча версія, що буде кілька типів СІЗО залежно від кількості мешканців міста», - повідомив Петренко.
Він додав, що проект для Одеси надали поляки, зараз очікується проект від британців. «Із норвежцями перебуваємо на стадії фіналу перемовин, вони готові взяти одну область і будувати модель, як повинна працювати система відбування покарання, пробаційна служба, сама колонія», - сказав міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: