Підсумкова декларація саміту у Варшаві: НАТО збільшить підтримку України та Грузії

Підсумкова декларація саміту у Варшаві: НАТО збільшить підтримку України та Грузії

Союзники висловились за поглиблення співпраці НАТО з партнерами у регіонах Чорного та Балтійського морів та на Західних Балканах.

Лідери держав та урядів країн-членів НАТО заявляють про намір збільшити підтримку України та Грузії. Про це йдеться у підсумковій декларації саміту НАТО, ухваленій за результатами засідання Північноатлантичної ради на вищому рівні (саміті), яке пройшло у Варшаві 8-9 липня.

«Ми віримо у цілісну, вільну та мирну Європу. НАТО надасть більше підтримки Україні та Грузії та буде продовжувати допомагати Молдові», - йдеться в документі.

Також союзники висловились за поглиблення співпраці НАТО з партнерами у регіонах Чорного та Балтійського морів та на Західних Балканах. Окремо союзники висловилися щодо політики відкритих дверей.

«Ми залишаємося відданими політиці відкритих дверей НАТО, яка посилила Альянс та зробила свій внесок в євроатлантичного безпеку. Ми з нетерпінням очікуємо, коли ми будемо вітати нашого нового члена, Чорногорію, у нашій спільноті цінностей», - наголошується в декларації.

В документі також вказано, що НАТО не є загрозою для будь-якої країни. «В цьому дусі ми залишаємося готовими для змістовного діалогу з Росією», - наголосили лідери НАТО.

Метою діалогу з Росією вони відзначили інформування щодо позиції Альянсу і, «як перший пріоритет», мінімалізацію ризиків військових нещасних випадків.

Лідери НАТО наголосили, що будуть продовжувати шукати конструктивних відносин з Росією, «коли дії Росії зроблять це можливим». В декларації також йдеться про безпеку в сусідніх країнах. «Якщо наше сусідство більш стабільне, ми більше у безпеці», - наголошується в документі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: