Політичний кастинг Путіна: президент РФ шукає наступника

Політичний кастинг Путіна: президент РФ шукає наступника
Фото з відкритих джерел

На тлі виборів до Держдуми Путін здійснив цілу низку перестановок, головна мета яких – перевірити лояльність і можливості підлеглих

Президент Росії Володимир Путін перетасовує стару гвардію. Він хоче з'ясувати, хто може підійти на роль його наступника, пише німецьке видання Der Standard.

«Кіндерсюрприз» у Кремлі: наприкінці минулого тижня поповзли чутки про призначення екс-прем'єра Сергія Кирієнка на посаду заступника глави президентської адміністрації. Здавалося б, нічим не примітна посада, але на ділі – один з ключових постів, адже той, хто його займає, розставляє акценти російської внутрішньої політики та приймає важливі кадрові рішення. Призначення Кирієнка було б сюрпризом, як свого часу стало його призначення прем'єр-міністром», – пише видання. Як відомо, у 1998 році, коли Кирієнку було 35, він став наймолодшим прем'єром в історії Росії.

Кирієнко називає інформацію про своє можливе призначення «чутками», однак аналогічні «чутки» про призначення В'ячеслава Володіна на посаду спікера Держдуми виявилися правдою, повідомляє видання. «У Росії думають, чи означає нова посада для 52-річного Володіна кар'єрне зростання чи, навпаки, сходинку вниз». Так, політолог Олександр Морозов каже про пониження в посаді і пояснює це тим, що Володін не належить до жодного з кланів навколо впливового чотирикутника: Ігор Сечин (глава «Роснафти»), Віктор Чемезов (глава «РОСТЕХ»), Сергій Шойгу (міністр оборони) і прем'єр Дмитро Медведєв. При цьому економіст Владислав Іноземцев вважає призначення Володіна випробуванням і наділяє його статусом кандидата в наступники Путіна, йдеться в статті.

«На тлі виборів до Держдуми Путін зробив цілу низку перестановок, головна мета яких – перевірити лояльність і можливості підлеглих. І врешті розлучився з деякими соратниками, які досягли похилого віку», – пише видання.

У 2018 році сьогоднішній господар Кремля, швидше за все, братиме участь у президентських виборах, а ось у 2024-му – якщо до конституції знову не буде внесено зміни – він повинен буде звільнити президентське крісло. «У 2008 році Путін уже влаштовував аналогічний кастинг, вибираючи того, хто «притримає» для нього місце», – пише Баллен.

У ролі нових кандидатів у ЗМІ фігурують недавно призначений губернатором Тульської області Олексій Дюмін і глава Калінінградській області Євген Зінич – обидва в минулому були охоронцями Путіна. «У Росії з цікавістю стежать за розвитком ситуації і в Слідчому комітеті. Якщо його очільнику, однокашнику Путіна Олександру Бастрикіну дійсно доведеться піти, той, хто займе його місце, може увійти в коло претендентів на роль наступника», – зауважує автор.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: