Політолог Карасьов назвав реальні українські політичні партії

Політолог Карасьов назвав реальні українські політичні партії

Більшість українських партій будуються і функціонують за принципами бізнес структур, оскільки їх лідери прийшли в політику з комерції, - політолог

Для виходу України з соціально-економічного глухого кута на зміну політичним проектам в парламенті повинні прийти політичні сили, які мають ідеологію і реальних членів. Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, пише видання «Українські новини».

«Коли Україна вирулить з болота, в якому ми опинилися? Коли зміниться еліта. Коли, як в будь-якій європейській країні у нас з'являться не політпроекти, а справжні політичні сили - ліві, праві, ліберальні, демократичні і т.д. Зі своєю історією, ідеологією, принципами, поглядами, реальними членами і внутрішньопартійної демократичною системою виборності керівництва. Але для цього на реальні партії «європейського зразка» повинен з'явитися запит з боку суспільства», - зазначає політолог.

За його словами, більшість українських партій будуються і функціонують за принципами бізнес структур, оскільки їх лідери прийшли в політику з комерції та сприймають її як продовження і «дах» для бізнесу.

«Велика частина українських партій це, власне, не партії, а «політичні проекти». Вони створюються за дуже схожим рецептами - харизматичний лідер, знамениті спортсмени, актори (а останнім часом журналісти, комбати) в першій десятці, потужна зовнішня реклама, концерти з улюбленими артистами. Українські партії це ТОВ, які живуть в логіці бізнесу, а не політики. Вони переходять від одних власників до інших - зливаються з більш сильними компаніями, як це відбувається в світі корпорацій», - пише Вадим Карасьов.

Він зазначає, що в Україні партії, створені реальними активістами навколо певної ідеології, є скоріше винятком. Як приклади експерт наводить «Свободу», яка в 1991 році створювалася студентами навколо національної ідеї, і «Батьківщину» з реальними первинними організаціями.

«Свобода» створювалася студентами - дисидентами і ідеалістами, фанатичними патріотами. Як би ми не ставилися до «Свободи», поділяли або не поділяли її погляди, вона зберегла цей дух і сьогодні. Чверть століття потому «Свобода» багато в чому залишилася такою ж - ідейної, ідеалістичною (можливо, тому немає у неї і парламентських «тушок»). У неї тисячі реальних членів, зрозуміла позиція і світогляд. Позиція її керівництво в першу чергу залежить не від політичної кон'юнктури, а від настрою більшості прихильників партії. «Свободу» не можна продати, не можна переписати її програму під меседжі, що гарантують кращий результат на виборах. «Свобода» зробила багато помилок, але це справжня політична сила», - підкреслює експерт.

Серед суспільства, резюмує Карасьов, зростає запит на справжні партії, однак «процес йде дуже повільно».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: