Політолог побачив партію, яка «єдина намагається завадити олігархам»

Політолог побачив партію, яка «єдина намагається завадити олігархам»
Вадим Карасьов

На думку Карасьова, «Свобода» принаймні спробувала змінити законодавство, яке б «ускладнило життя олігархам»

Ухвалення парламентом законопроектів про денонсацію конвенції з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування та про повернення капіталів, запропонованих депутатами від партії «Свобода», дасть можливість припинити виведення капіталів з України. Про це в коментарі «Газета.ua» заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Я не впевнений, що ці законопроекти у разі ухвалення дозволили б повернути до України більше сотні мільярдів доларів, як стверджують їхні автори. Але це дало б можливість припинити виведення грошей з країни», - стверджує політолог.

На думку Карасьова, «Свобода» принаймні спробувала змінити законодавство, яке б «ускладнило життя олігархам». Інші політичні сили навіть такої спроби не робили, хоча мали всі важелі для розв’язання проблеми.

За його словами, діючий в Україні політико-економічний лад перешкоджає розвитку країни.

«Чому ми спочатку вибираємо, а потім наполегливо скидаємо владу? Тому що будь-який політичний проект в олігархічній системі зав'язаний на користь своїх спонсорів. Якщо цей пристрій не зламати, суспільство і далі буде наступати на одні й ті ж граблі. У «Свободи», на відміну від інших нинішніх опозиціонерів, безумовно, є моральне право ставити питання про злом олігархічної моделі. Інше питання, чи знайдуть підтримку запропоновані депутатами-«свободівцями» законопроекти, спрямовані на обмеження впливу і можливостей олігархів. Хоча «Свободі» не звикати братися за виконання завдань, які спочатку здавалися нездійсненними. Досить згадати, як фанатично вони домагалися заборони Комуністичної партії. Адже теж здавалося - в нашій країні це неможливо», - констатував Карасьов.

Політолог Олександр Солонько вважає, що «Свобода» звикла битися самостійно, причому з противниками, які набагато перевершують націоналістів у ресурсах. Це свободівський «фірмовий» політичний стиль.

««Свобода» підготувала кілька законопроектів: наприклад, про скасування грошової застави для корупціонерів, який ще в 2015 році був зареєстрований, а потім на ньому намагалися піаритися представники влади. Був також законопроект про ліквідацію приватних монополій. «Свободівці» вимагають, щоб економічні монополії належали тільки державі. Питання в тому, що боротися потрібно не тільки з наслідками корупції. Необхідно ліквідувати умови, які створюють корупцію. В цьому плані націоналісти мають право говорити, що вони роблять реальні кроки, а не тільки заяви», - зазначив Солонько.

Експерт вважає, що «Свобода» показала себе політичною силою, з якою неможливо домовитися. Саме тому їй важко знайти союзників серед політичної еліти.

«Правлячий клас бачить, що «Свобода» виконує ті обіцянки, які декларує, а також підтверджує свої заяви діями. Тому він її боїться, відчуває неприйняття і недовіру. Політики бачать: зі «Свободою» неможливо домовлятися щодо своїх меркантильних інтересів. Нинішній правлячий клас налаштований приймати всі заходи, щоб націоналісти не мали представництва у виконавчій владі. Тому що вони можуть створити їм дискомфорт», - вважає Солонько.

Як повідомлялося, 16 вересня в Києві відбувся черговий звітно-виборний з'їзд Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Олег Тягнибок, якого переобрали лідером партії на новий термін, оголосив про пріоритети політичної сили. Один з них –курс на боротьбу з олігархією, яку Тягнибок порівняв з комуністами, котрі перебувають на звалищі історії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: