Полозов розповів подробиці спецоперації по звільненню Хайсера Джемілєва

Полозов розповів подробиці спецоперації по звільненню Хайсера Джемілєва

У Хайсера Джемілєва на момент звільнення не було українського паспорта — документ викрали невідомі

Звільненого з російської в'язниці сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, Хайсера, вивозили по заздалегідь продуманому плану на консульської машині

Деталі операції із вивезення Хайсер Джемілєва в ефірі «Громадського радіо» розповів адвокат Джемілєва-молодшого Микола Полозов.

Як розповів Полозов, у Хайсера Джемілєва на момент звільнення не було українського паспорта — документ викрали невідомі. Консули підготували Джемілєву-молодшому новий паспорт. В дорозі, додав адвокат, вони помітили за собою стеження.

«Дороги, зазвичай, не завжди загального користування, тобто ми там петляли, замітали сліди. Їхали без зв’язку. тільки в окремих чекпойнтах вмикали один певний номер, і з нього домовлялися зі своїми колегами. Коли ми під’їхали до Ростовської області, до нас приєднався Генеральний консул Віталій Москаленко, і вже разом із ним ми перетинали кордон, — це населені пункти Черткове-Мелове на кордоні Ростовської та Луганської областей. Що характерно, із машини ніхто не виходив», — розповів Микола Полозов.

Хайсера Джемілєва засудили за те, що в травні 2013 року він застрелив Февзі Едемова з батьківської рушниці у дворі свого будинку в Бахчисараї.

До анексії Криму Росією Дніпровський суд Києва визначив для Хайсера Джемілєва міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО до Краснодарського краю.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на 1,5 роки термін ув’язнення у 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом РФ.

Хайсер Джемілєв відбував покарання в Астраханській колонії №10, оскільки Росія відмовилася видати його Україні за повторним запитом про екстрадицію.

25 листопада він вийшов із російської в'язниці, а в ніч на 26 листопада приїхав в Україну.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: