Попередні втрати від війни можуть становити $500 млрд – міністр фінансів

Попередні втрати від війни можуть становити $500 млрд – міністр фінансів
В Україні триває 20-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією
фото з відкритих джерел

На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП України

Наслідки війни Росії проти України будуть колосальними, бойові дії уже привели до величезних бюджетних витрат та різкого падіння доходів. Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв’ю Forbes Україна.

«Негативні наслідки війни будуть колосальними. На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто виїхали. Міністерство економіки вважало, що втрати становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про $500 млрд. Точно можна буде порахувати лише після війни», – заявив він.

Марченко додав, що надходження від Державної митної служби становлять «від сили 15% надходжень мирного часу».

«Незважаючи на те, що Одеса не окупована, одеська митниця не функціонує, а вона приносила до 20% надходжень. Київська митниця теж зупинилася, функціонує лише західний напрямок. Традиційні вантажі не їдуть, до того ж Кабмін ухвалив рішення щодо гуманітарки та продовольства, що теж веде до зниження доходів бюджету», – повідомив міністр.

Він зауважив, що у перші дні війни Національний банк перерахував до бюджету частину доходів за минулий рік, держбанки заплатили дивіденди, багато підприємств заплатили податки наперед, що дало можливість відшкодовувати ПДВ, здійснювати соціальні виплати та обслуговувати борг.

Нагадаємо, що в Україні триває 20-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Як повідомляв «Главком», радник президента України з економічних питань Олег Устенко заявив, що наразі заморожено $300 млрд російського Центробанку, які буде спрямовано до фонду відновлення України.

«Ці гроші можна буде використовувати після завершення війни. Додатково фонд буде наповнюватися завдяки арештованим рахункам підсанкційних росіян. Зокрема, скажімо гроші від продажу одного з футбольних клубів (ймовірно, мова про англійський клуб «Челсі», що належить російському олігарху Роману Абрамовичу – «Главком») направлять у фонд відновлення України», – зазначив експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: