Порошенко призначив Марчука представником в Тристоронній контактній групі

Порошенко призначив Марчука представником в Тристоронній контактній групі

Євген Марчук протягом чотирьох років відстоював позицію України в безпековій групі

Євген Марчук, як зауважила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, добре орієнтується в проблематиці мінських переговорів

Президент Петро Порошенко призначив Євгена Марчука представником України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) в Мінську.

Про це у Facebook повідомила представник України в гуманітарній підгрупі в ТКГ в Мінську, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Нашу позицію на ТКГ відтепер жорстко відстоюватиме Євген Марчук. Напередодні президент Порошенко призначив Марчука представником України в ТКГ. Євген Кирилович всі ці важкі 4 роки гідно відстоював нашу позицію в безпековій групі і добре орієнтується в проблематиці мінських переговорів», – зауважила Геращенко.

За її словами, 22 листопада у Мінську відбудеться перша зустріч після проведення Росією псевдовиборів на окупованому нею Донбасі. «Україна і весь цивілізований світ не визнають цього фарсу, весь світ засудив цю провокацію і заявив, що не визнає ані «виборів», ані їх «результатів», ані нелегітимних структур і «керівників», призначених Кремлем . Ці «вибори» не відповідають ані українському законодавству, ані букві і духу мінських угод», - підкреслила парламентар.

Геращенко повідомила, що українська сторона на ТКГ виступить з рішучим протестом проти грубого порушення мінських угод, і вимагатиме від РФ і її маріонеток в ОРДЛО негайно розпустити всі нелегітимні інституції, які офіційно не визнала навіть РФ.

Також, за словами політика, українська делегація вимагатиме негайного створення п’ятої групи по поверненню українського кордону, через який постійно проходять колони російської військової техніки,  під український контроль.

«Ще одна принципова тема – мінна безпека. Росія продовжує поставки на окупований Донбас заборонених Оттавською конвенцією мін ПОМ-2 на ТОТ. Ці міни в Україні були повністю утилізовані.  У 2006 році на Донецькому казенному хімічному заводі було знищено 400 тис. комплектів таких мін під контролем міжнародних організацій, відповідно до Оттавської конвенції. І зараз РФ – країна, яка підтримує тероризм, завозить заборонені міни», – наголосила Геращенко.

Також, за її словами, Україна вкотре жорстко вимагатиме відкриття КПВВ «Золоте» .

«На його будівництво було витрачено 2 млн. грн., щоденне утримання КПВВ обходиться українському бюджету 10 тис. грн. Ми відкрили КПВВ 31 березня 2016 року. За ці роки на утримання КПВВ витрачено 10 млн. грн. І ми звертаємося до наших партнерів , в тому числі з ОБСЄ – тиснути на РФ і їх маріонеток з вимогою відкриття КПВВ «Золоте»», – зауважила політик, додавши, що українська сторона очікує від СММ ОБСЄ , що спостережна місія працюватиме на всій території України, включно з окупованими Донбасом і Кримом.

Також, за словами Геращенко, вкотре на засіданні ТКГ буде підніматися питання заручників та вимога відповісти на пропозицію України про обмін російських найманців, засуджених в Україні, на політв‘язнів Кремля.

«Ми вже 9 місяців чекаємо цієї відповіді. І ми готові помилувати більше 60 злочинів в обмін на звільнення заручників на Донбасі. Ми готові провести черговий етап звільнення негайно і помилувати всіх, хто підпадає під дії мінських угод, задля звільнення наших. Також ми пропонуємо 27 листопада забрати тих, засуджених за кримінальними злочинами ще до початку війни, які знаходяться в тюрмах Донбасу і хочуть відбувати покарання в Україні. Омбудсмен Денісова і представники її офісу готові 27 листопада забрати цих засуджених на КПВВ, яке пропонуємо сьогодні визначити на гуманітарній групі», – резюмувала Геращенко.

Нагадаємо, в ООН назвали «вибори» на Донбасі порушенням Конституції України і Мінських угод.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: