Портові оператори просять Порошенко захистити їх від свавілля силовиків

Портові оператори просять Порошенко захистити їх від свавілля силовиків
Порт

Тиск контролюючих органів на бізнес останнім часом збільшився

Приватні портові оператори ТІС і Рісойл Термінал звернулися з відкритим листом до президента Петра Порошенко і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, закликавши припинити тиск силовиків на бізнес. Про це сьогодні в ході прес-конференції в ЛігаБізнесІнформ заявили керівник компанії Рісойл Термінал Олег Фотченко і голова товариства ТІС Олег Кутателадзе.

«Ми надали правоохоронцям всі документи з питання, яке їх цікавить, підтвердивши, що компанія працює суто в рамках правового поля. За півроку поки триває слідство, ні власників, ні керівників компанії не викликали, не просили пояснень, хоча ми готові їх давати в будь-який момент. Потім раптом на підприємство, де працює 3,5 тисячі чоловік, вламуються люди в масках, адвокати не допускаються. Відразу ж з'являються якісь повідомлення спекулятивного характеру, порушується таємниця слідства. Створюється психологічний тиск на трудовий колектив, на інвесторів», - заявив Кутателадзе.

За його словами, єдиною метою цих неправомірних і нічим не підкріплених силових дій проти бізнесу є прагнення заблокувати роботу підприємств.

«Наша компанія за власні кошти, вклавши 40 млн. доларів, отримавши всі необхідні дозволи, провела днопоглиблення. Завдяки цьому держава заробила понад 200 млн. доларів за рахунок корабельних зборів. З прийняттям у 2012 році нового закону у нас, як у компанії, яка експлуатує операційну акваторію, з'явилася можливість отримувати частину корабельного збору. Звертаю увагу, ці кошти - не компенсація за наші роботи, ці кошти спрямовуються на спецрахунок і можуть бути витрачені виключно на днопоглиблення та інші роботи з поточної експлуатації акваторії.З отриманих корабельних зборів нами поки не витрачено ні копійки. На жаль, комусь, схоже, вигідно поширювати дезінформацію, розповідати, що ми щось взяли у держави. Але погляньте на карту порту - в частині акваторії, де глибина була півметра, тепер глибина 15 метрів», - пояснив Кутателадзе.

Учасники прес-конференції відзначили, що, незважаючи на заклик прем'єр-міністра «перестати кошмарити бізнес», тиск контролюючих органів лише збільшився. Така ситуація може призвести до повного знищення інвестиційної привабливості України і привести до провалу реформ.

Представники ТІС і Рісойл Термінал підкреслюють, що ведуть свою діяльність повністю прозоро. За останні п'ять років компанії спільно заплатили в бюджет понад 2,5 мрд гривень податків, а їх загальний внесок в розвиток портової інфраструктури України становить $750 млн.

Як повідомлялося, 24 листопада 2016 року СБУ провела обшуки в офісах стивідорної компанії ТІС та у її власників у рамках розслідування справи, пов'язаної наказом МІУ, що дозволяє поділ корабельних зборів між адміністрацією порту «Південний» і власником операційної акваторії.

У квітні 2016 року в компанію Рісойл Термінал силовики прийшли з приводу передбачуваної дачі хабара санепідстанції. Також офіційним приводом обшуку були названі нібито поставки товарів до Криму, і нібито незаконне володіння землею.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: