Прокуратура оголосила підозру екс-нардепу Мартиненку у справі щодо збитків «Енергоатома»

Прокуратура оголосила підозру екс-нардепу Мартиненку у справі щодо збитків «Енергоатома»

Екс-нардеп Микола Мартиненко 

Фото: Главком 

У НАБУ уточнили, що учасники угруповання у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру колишньому народному депутату - екс-голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненку у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

«25 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом» екс-народного депутата України та його ймовірного спільника, керівника структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом». Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»)», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними слідства, колишній голова парламентського комітету, у змові з трьома особами – посадовцем структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом», колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до колишнього парламентаря, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП «НАЕК «Енергоатом» завдано шкоди в розмірі 6,4 млн євро.

У НАБУ уточнили, що учасники угруповання у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію Škoda JS, фактичним власником якої є російське ЗАТ «Об'єднані машинобудівні заводи» із завищеними на 6,4 млн євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

«У подальшому, після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП «НАЕК «Енергоатом», Škoda JS перерахувала 6,4 млн євро на рахунок компанії BRADCREST INVESTMENT S.A. (Панамська Республіка), єдиним власником (бенефіціаром) якої є екс-народний депутат України. На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн (3,2 млн швейцарських франків)», - повідомили у відомстві.

На разі, за їх даними, слідчі дії тривають, зокрема, встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

Микола Мартиненко є одним із підозрюваних у справі про розтрату коштів державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Сам він свою провину заперечує.

У 2015 році детективи Національного антикорупційного бюро відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Миколою Мартиненком. Одне з них – за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS. За повідомленнями, Мартиненко неофіційно контролює цю компанію в галузі ядерного машинобудування. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він ці звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією. 22 квітня 2017 року суд відпустив Мартиненка на поруки.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: