Прокуратура розслідує 29 справ щодо викрадення людей в окупованому Криму

Прокуратура розслідує 29 справ щодо викрадення людей в окупованому Криму
Акція під посольством РФ у Києві з вимогою розслідувати викрадення людей в окупованому Криму

38 жителів Криму вважаються загиблими або зниклими безвісти

Прокуратура АРК розслідує приблизно 150 кримінальних проваджень, пов'язаних із порушенням прав і свобод громадян на території анексованого Криму, 29 з них – про вбитих і викрадених на півострові. Про це розповів представник прокуратури АРК Максим Прокопів на прес-конференції.

«Крім того, із цих правопорушень охоплено 29 кримінальних проваджень щодо 38 осіб, які вважаються загиблими або зниклими безвісти», – зазначив представник української прокуратури.

За його словами, розслідування ускладнюється тим, що немає можливості вести слідчі дії на території анексованого Криму.

Координатор української громадської ініціативи «КримЅОЅ» Таміла Ташева стверджує, що, ратифікувавши міжнародну угоду, Україна зобов'язалася розслідувати відомі факти насильницьких зникнень у Криму. За її словами, правозахисникам організації «КримЅОЅ» відомо про 18 випадків насильницьких зникнень на території Криму, більшість зниклих є кримськими татарами. За весь час із початку анексії Криму Росією було 44 випадки насильницьких зникнень, зазначила Ташева.

Кримська правозахисна група припускає, що викрадення людей на анексованому півострові були здійснені російською владою або підконтрольними їй парамілітарними групами. Влада Криму де-факто визнає випадки зникнення, але заперечує свою причетність до них.

За повідомленнями Кримськотатарського ресурсного центру, «КримЅОЅ» і Кримської правозахисної групи у Криму за останні три з невеликим роки зникли як мінімум вісім, а можливо – 17 кримчан. Як мінімум шестеро зі зниклих були знайдені мертвими, цю цифру деякі правозахисники вважають заниженою. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: