Проміжні вибори: владна партія втрачає рейтинг, – політолог

Проміжні вибори: владна партія втрачає рейтинг, – політолог

Проміжні вибори вкотре довели: мажоритарна система викривляє результати волевиявлення, - Бала

Під брендом партії влади жоден із кандидатів на сьогоднішній день не переміг на виборах. Про це в коментарі «Главкому» сказав Директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Вибори показали, що діюча влада втрачає, бо із семи округів (де проводилися вибори, - «Главком»), якщо не помиляюсь, п’ять попередніх депутатів були членами фракції Блоку Петра Порошенка. «Батьківщина» як мінімум поповнюється двома депутатами, «Укроп» поповнюється. Тобто, по великому рахунку, прихильники президента навіть не зберегли ті п’ять місць, які були. Побачимо, в які фракції вступлять інші депутати – тоді можна буде вже остаточно підбивати підсумок», - зазначив експерт.

Говорячи про самовисуванців, Бала підкреслив - якщо вони вступлять в якісь політичні фракції, це буде «черговий обман виборців, бо треба було іти від тих політичних сил, в які фракції вони вступлять».

Крім того, політолог нагадав, що явка під час проміжних виборів була низькою, що «демонструє недовіру до політиків загалом». За його словами, довибори не мають ідеологічного підґрунтя, вони – суто технологічні. «Такі вибори, які називаються проміжними чи довиборами, вони, як правило, не є на ідеологічній якійсь програмній основі, це вибори суто технологічні. Ми побачили, що дуже багато було вжито виборчих технологій, які заохочують виборців, – підкупи, чорні технології, для того, щоб виграти ці вибори», - зазначив аналітик.

На думку Бали, ці вибори вкотре довели, що мажоритарна виборча система в нинішній ситуації для України є такою, яка викривлює волевиявлення людей. «В такій ситуації, коли рівень життя достатньо низький, завжди буде можливість підкупити виборців. Треба переходити до зміни Закону про вибори, до відкритих списків. Щоб були передбачені покарання, можливо,  кримінальні, стосовно тих, хто організовує мережі по збиранню і скупці голосів. Можливо, варто передбачити якісь адміністративні покарання для тих, хто свій голос продає», - сказав експерт. Він сподівається, що Верховна Рада у вересні таки займеться цим питанням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: