Путін побачив у допінговому скандалі політику

Путін побачив у допінговому скандалі політику

Президент Росії висловив думку, що викривальний для уряду РФ та російського спорту тон доповіді Всесвітнього антидопінгового агентства задавали США.

Президент Росії Володимир Путін вважає, що допінговий скандал навколо російських легкоатлетів є «втручанням політики в спорт», мета якого - «зробити спорт інструментом геополітичного тиску, формування негативного образу країн і народів».

«Олімпійський рух, який відіграє колосальну об'єднуючу роль для людства, знову може опинитися на межі розколу», - наголосив Путін у заяві, поширеній прес-службою Кремля у понеділок, 18 липня, після оприлюднення звіту незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), у якому були наведені докази, що в Росії діяла організована і курована державою в особі міністерства спорту масштабна система вживання допінгу російськими спортсменами.

За словами Путіна, «сьогодні в хід пішли так звані «допінгові скандали», спроби поширити санкції за виявлені випадки вживання допінгу на всіх, у тому числі «чистих» спортсменів під виглядом нібито захисту їхніх інтересів».

Президент РФ нагадує, що «днями Американське антидопінгове агентство (USADA) з декількома аналогічними структурами з інших країн, не чекаючи офіційного оголошення доповіді комісії Всесвітнього антидопінгового агентства, поспішили закликати до усунення всієї команди Росії від участі в Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро».

«Що стоїть за таким поспіхом: спроба створити певний інформаційний фон, чинити тиск? Складається враження, що експерти USADA як мінімум мали доступ до неопублікованої доповіді, а може, і самі задавали їй тону і змісту. У такому випадку, знову національна структура однієї держави диктує свою волю всій спортивній світовій спільноті», - вважає Путін.

Тим не менше, президент повідомив, що всі російські чиновники, згадані в доповіді комісії WADA, будуть тимчасово відсторонені від своїх посад до завершення розслідування.

Нагадаємо, в оприлюдненому 18 липня звіті WADA, зокрема, наголошується, що російський уряд створив у спорті «безвідмовну систему допінгу на державному рівні», яка діяла у тому числі і під час Олімпійських ігор 2014 року в Сочі. Згідно із звітом, використання російськими спортсменами допінгу покривала Московська допінгова лабораторія. Система, яка дозволяла «зникати» позитивним допінг-пробам, планувалась і розроблялась у Московській лабораторії щонайменше протягом періоду з кінця 2011 року до серпня 2015 року, сказано у звіті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: