Путін узаконив гвардію, створену для боротьби з Майданом

Президент Росії Володимир Путін підписав пакет законів про війська Національної гвардії РФ (Росгвардію). Ця структура має право застосовувати зброю в натовпі, проводити обшуки без санкції суду, забороняти рух машин

Відповідний документ розміщений на інтернет-порталі правової інформації.

Згідно з базовим законом, Росгвардіі передаються повноваження, які були у Внутрішніх військ МВС, ОМОН, СОБР і ЦСН МВС. "Гвардійці", зокрема, зможуть затримувати громадян, перевіряти документи, протидіяти масовим протестам. Вони матимуть право при надзвичайному стані забороняти рух машин і пішоходів, використовувати автомобілі громадян для проїзду до місця НП або переслідування злочинців, входити в житло, застосовувати силу, спецзасоби та зброю в разі потреби. Росгвардія складатиметься не тільки з контрактників, а й з призовників.

Новій федеральної службі передаються повноваження в сфері обігу зброї та контролю за приватної охоронної діяльністю (в даний час за це відповідає МВС Росії).

На війська національної гвардії покладається виконання таких завдань, як участь спільно з поліцією в охороні громадського порядку, забезпечення громадської безпеки та режиму надзвичайного стану, участь в боротьбі з тероризмом і в забезпеченні правового режиму контртерористичної операції, а також участь в боротьбі з екстремізмом і територіальній обороні РФ. Серед інших завдань Росгвардіі - охорона важливих держоб'єктів і спеціальних вантажів, надання сприяння прикордонним органам ФСБ в охороні держкордону.

Крім того, пакетом законів військовослужбовцям Росгвардіі делегується ряд повноважень, аналогічних тим, що зараз мають співробітники ФСБ. Йдеться перш за все про право застосовувати зброю в натовпі «з метою запобігання (припинення) теракту, звільнення заручників, відбиття групового або збройного нападу на важливі державні об'єкти та спеціальні вантажі, споруди на комунікаціях, що охороняються військами національної гвардії, і на власні об'єкти військ національної гвардії».

«Війська національної гвардії здійснюють свою діяльність на основі принципів законності, дотримання прав і свобод людини і громадянина, єдиноначальності і централізації управління», - підкреслюється в пояснювальній записці.

Керівництво військами Росгвардіі здійснюватиме президент РФ, а управляти ними буде директор федеральної служби - головнокомандувач військами національної гвардії. 5 квітня на цю посаду був призначений Віктор Золотов, який до цього обіймав посаду головнокомандувача Внутрішніми військами МВС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: