Радник президента не впевнений у голосуванні за пенсійну реформу

Радник президента не впевнений у голосуванні за пенсійну реформу
Фото: Економічна правда
Ігор Уманський

Банківська система стоїть, а гроші, насправді, нікому не потрібні, - заявив Уманський

В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський в інтерв’ю «Главкому» заявив, що не впевнений, що у цьому вигляді пенсійна реформа буде проголосована в сесійній залі.  

«Я довгий час був противником другого рівня. Математично він не виходить. Умовно, щоб забезпечити другий рівень, платнику податків у цій системі необхідно сплатити кошти, які мають іти в рамках солідарної системи (ті ж 22%), і ще додатково сплачувати в якийсь фонд. У нас на сьогодні критично не вистачає інструментів середньої, довгої гривні, щоб можна було за рахунок внутрішнього ресурсу кредитувати, інвестувати у середньо-довгостроковий проект. У нас є тільки короткий ресурс», - повідомив експерт..

Більш того, додав Уманський, банківська система стоїть, а гроші, насправді, нікому не потрібні.

«Банку немає кому видати кредит - усе вже закредитовано. А дати кредит на 20 років? Ну, на це, наприклад, немає відповідного ресурсу. Тоді доведеться входити у достатньо серйозну проблему ризику ліквідності, як наслідок банк це вкладає у відсоткову ставку, і ми маємо ті ставки, які маємо. Наявність пенсійної системи другого рівня дозволяє створити інструментарій довгих грошей. Та якщо є довгі гроші, вони мають десь бути використані. Тут цього, на жаль, нема», - пояснив експерт.

Уманський додав, що європейські країни почали проводити свої реформи, коли отримали прогнозну статистику, що наступні два-три покоління демографічна ситуація буде катастрофічною, і, відповідно, солідарна система, яка також буде в цих країнах, не зможе покривати витрат у рамках солідарної системи. І вони почали впроваджувати реформи та перехід на другий-третій рівні.

«Їм тоді було простіше, бо вони ще були профіцитні в рамках цієї системи. Але основний ефект розраховувався не на два-три роки, а на два-три покоління. Ми ці два-три покоління вже втратили. Якщо б ми почали робити це 20 років тому, одне покоління вже б переступило всю цю історію і по-іншому би дивилося на своє пенсійне майбутнє», - підкреслив експерт.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: