Резервних грошей у Росії вистачить лише на три роки - ЗМІ

Резервних грошей у Росії вистачить лише на три роки - ЗМІ
kommersant.ru

Щоб звести кінці з кінцями, Мінфін в чотири-п'ять разів збільшить запозичення на внутрішньому ринку

Росія витратить залишок Резервного фонду в 2017 році і почне витрачати гроші з Фонду національного добробуту, який за три роки скоротиться до 2,79 трильйона рублів, а з урахуванням розміщення в інфраструктурних проектах і на депозитах в банках в ньому залишиться всього 500 мільярдів вільних рублів. Такий прогноз випливає з матеріалів до проекту бюджету на 2017-2019 роки.

Одночасно, щоб звести кінці з кінцями, Мінфін в чотири-п'ять разів збільшить запозичення на внутрішньому ринку, які за вирахуванням погашення складуть 4,2 трильйона рублів за три роки.

Витрати Мінфін пропонує скоротити незначно в порівнянні з оцінкою поточного рок і зафіксувати їх на рівні 15,78 трильйона на три роки. Ця сума включає виділення 150 мільярдів рублів щорічно на докапіталізацію Зовнішекономбанку, який має фінансові проблеми.

З урахуванням інфляції заморозка номінальних витрат означатиме їх скорочення в реальному вираженні. Уряд виходить з прогнозу інфляції в 2017 році 4,8%, в 2018-2019 роках - 4,5 і 4% відповідно. «Піти на більше скорочення витрат складно, визнають чиновники уряду, з огляду на майбутні парламентські і президентські вибори. Уряд вже вирішив повернутися з наступного року до повноцінної індексації пенсій за фактичною інфляції після того, як обмежило їх зростанням на 4 відсотки в 2016 році», - пише видання.

Reuters зазначає, що при цьому доходи в 2017 році навіть трохи зменшаться. Міністр фінансів Антон Силуанов раніше пояснював це тим, що в наступному році не буде разових доходів, таких як прибуток Центрального банку і дивіденди від Роснефтегаза. У 2018-2019 роках доходи зростуть до 13,77 і 14,64 трильйона рублів відповідно.

Дефіцит бюджету за планом Мінфіну буде щорічно скорочуватися на 1% ВВП. Основними джерелами погашення дефіциту, як і в попередні два роки, будуть резерви і внутрішні запозичення. У наступному році на латання діри Мінфін планує витратити 980 мільярдів рублів залишку Резервного фонду і 783 мільярда з ФНБ, який спочатку створювався як стабфонд для майбутніх пенсіонерів. Чисті запозичення на внутрішньому ринку виростуть до 1,29 трильйона рублів з 300 мільярдів в поточному році.У Резервному фонді, який Мінфін другий рік активно використовує для латання дір в скарбниці, до середини року залишалося 2,46 трильйона рублів. «Керівництво Мінфіну неодноразово закликало акуратно витрачати резервні фонди і скорочувати витрати, попереджаючи, що в іншому випадку Росії доведеться вести агресивну політику на внутрішньому ринку, що в кінцевому підсумку призведе до зростання інфляції, ставок, зниження інвестицій», - пише видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: